Prima pagină » Actualitate » Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără să muncească o zi în viața lui

Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără să muncească o zi în viața lui

Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără să muncească o zi în viața lui

Pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor beneficia de o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.

Vârstnicii care primesc pensia minimă garantată vor avea parte de o surpriză plăcută, întrucât venitul lunar va fi majorat în 2025, ajungând la 1.415 lei. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că valoarea punctului de referință va crește de la 81 de lei la 91 de lei, adică o majorare de 12%, o cotă peste rata inflației.

Astfel și pensionarii care nu au lucrat fără carte de muncă și care, la acest moment beneficiază doar de indemnizația socială, vor primi mai  mulți bani la pensie.

„De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (#VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.

Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Cum calculezi indexarea pensiei

Pentru a calcula ce pensie veți primi după majorarea punctului de referință cu 12% este să înmulțiți numărul de puncte de pe talonul de pensie cu valoarea punctului de referință care, de la 1 ianuarie, va fi de 91 de lei.

Procentul de indexare al pensiei se calculează adunănd = Procentul inflației pe 2023 la care se adaugă 50% din creșterea câștigului mediul brut.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine.

Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele