Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, însă cei care nu au muncit cel puțin 15 ani vor avea parte de o surpriză neplăcută la bătrânețe.
Pentru a beneficia de pensie, este necesar să se îndeplinească vârsta de pensionare și să se fi contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii.
Pentru 15 de ani muncă, pensionarii români vor primi 1.281 de lei pe lună. Dacă un pensionar a muncit 15 ani, dar nu ajunge la pensia minimă de 1.281 de lei, atunci statul va acoperi diferența.
Pentru persoanele care au o vechime între 10 și 15 ani, sub stagiul minim de cotizare, aceștia nu vor primi pensia minimă de 1.281 de lei. Aceste persoane vor primi doar câteva sute de lei pe lună, iar statul nu va acoperi diferența până la 1.281 de lei.
De asemenea, dacă o persoană nu a muncit 15 ani și ajunge în incapacitate de muncă înainte de vârsta de pensionare, nu va primi nicio pensie pe bază de contributivitate. În aceste cazuri, persoanele trebuie să depună dosar pentru pensie de handicap, care este de 600 de lei pe lună în cazul unui handicap grav.
Începând cu 1 ianuarie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani, dar aceasta va crește treptat până la 63 de ani în ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, potrivit B1TV.ro.
Citește și:
Sistemul de pensii se REVOLUȚIONEAZĂ: Pensionarii vor putea să își calculeze singuri pensiile