Ce pot face părinții salariați, dacă se închid iar școlile sau li se îmbolnăvesc copiii. Principalele facilități acordate de angajatori
Odată cu începerea anului școlar 2021-2022, părinții salariați își fac deja griji pentru situația în care se închid iar școlile sau chiar li se îmbolnăvesc copiii, pentru că atunci trebuie să se împartă între serviciu, casă sau spital.
În acest caz, angajatorii le pot oferi diverse ajutoare, de la zile libere până la facilități fiscale, iar avocat.net le prezintă pe cele mai importante.
Zile libere plătite
Concediu medical pentru îngrijirea copilului. În situația în care copilul este bolnav, orice salariat-părinte poate primi un concediu medical pentru îngrijirea acestuia. Acesta se acordă pentru copilul bolnav cu vârstă de până la 7 ani.
În acest caz, indemnizația primită pentru perioada de boală este de 85% din media tuturor veniturilor din ultimele șase luni, în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, indiferent dacă certificatul este eliberat pe numele mamei sau al tatălui. Totuși, această limită poate fi prelungită dacă copilul este diagnosticat cu boli infecocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale.
Zi liberă pentru vizita copilului la medic. Conform Legii 91/2014, unul dintre părinţi poate solicita angajatorului său o zi liberă pentru verificarea anuală a stării de sănătate a copilului. Aceasta se acordă la cerere, cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic, după efectuarea controlului fiind necesară prezentarea unei adeverinţe angajatorului.
Însă, în afară de cerere, salariatul în cauză mai trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că în anul respectiv celălalt părinte n-a cerut şi nici nu va cere liber pentru verificarea sănătăţii copilului.
Dacă salariaţii au unul sau doi copii, pot cere o singură zi liberă, iar dacă au trei sau mai mulţi, pot cere două zile libere (consecutive sau separate).
Zile libere plătite dacă școlile sunt închise. Anul trecut, când a existat această situație a școlilor închise, au existat două acte normative, Legea nr. 19/2020 și OUG 147/2020, care le-au permis părinților să stea acasă cu copiii lor și să fie plătiți, banii venind de la angajator care – ulterior – a cerut banii înapoi de la stat.
Prevederile OUG 147/2020 au fost valabile până la data de 30 iunie 2021, iar aplicabilitatea Legii nr. 19/2020 nu este limitată în timp, această facilitate permitându-le părinților să ceară zile libere plătite pentru supravegherea copiilor în situaţiile în care activitatea şcolilor, grădiniţelor şi creşelor este suspendată sau închisă temporar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (inundații sau ninsori abundente) sau a altor situații extreme decretate de autorități, cum ar fi revenirea la starea de urgență.
Facilități fiscale
Tichete de creșă. Angajații care nu au beneficiat de concediul și indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani pot primi de la angajatorii lor tichete de creșă pentru achitarea taxelor instituției unde este înscris cel mic. Valoarea acestui tichet ar urma să fie majorată, în curând, la valoarea de 490 lei pe lună.
Tichetele de creșă se pot cumula cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție, precizează sursa citată.
Deducerea personală. Și această facilitate este un beneficiu al salariaților-părinți, chiar dacă nu este un ajutor venit propriu-zis din partea angajatorului. Astfel, cei care au persoane în întreținere, fie că este vorba de copii sau adulți, și care au venituri salariale brute de până în 3.600 lei pot beneficia de o deducere personală, care le reduce dările la stat și le lasă un pic mai mulți bani în buzunar. Deducerea se acordă lunar și nu este suportată din buzunarul angajatorului.
Cei cu venituri lunare brute de până în 1.950 lei și care au persoane în întreținere vor primi o deducere personală cuprinsă între 670 lei și 1.310 lei, în funcție de numărul de persoane. Deduceri personale se pot acorda și celor cu venituri mai mari de 1.951 lei, dar doar până la 3.600 lei (cei care câștigă mai mult de atât nu beneficiază de deduceri).
1.500 lei/lună pentru cheltuielile cu educația timpurie. Legea 239/2020 ce le oferea angajtorilor posibilitatea de a deconta până la 1.500 lei pe lună salariaților care aveau copiii la creșă sau grădiniță a fost amânată de către Guvern, prin OUG 19/2021. Legea stabilește că firmele care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie scad aceste costuri din impozitul pe profit datorat, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil al salariatului.
În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de companie, din TVA-ul sau accizele datorate.
Această facilitate ar urma să fie disponibilă din nou de la 1 ianuarie 2022, dacă Guvernul nu va impune o nouă amânare.
Program de lucru personalizat
Pentru a veni în ajutorul salariaților, angajatorii au la dispoziție mai multe soluții pentru adaptarea programului de lucru, în funcție de nevoile acestora:
- programul de lucru inegal, respectiv salariatul nu trebuie să fie în fiecare zi câte opt ore la muncă, ci să fie prezent într-un număr de ore diferit în fiecare zi, însă totalul săptămânal să nu depășească 48 de ore pe săptămână, din care 8 ore să fie maximum de ore prestat suplimentar;
- programul individualizat de muncă, în care durata de lucru se împarte în două perioade: o perioadă fixă, în care salariații se află cu toții la serviciu, și una variabilă, în care fiecare salariat își alege când vine la muncă și când pleacă sau când muncește, în cazul telesalariaților;
- trecerea de la un program de lucru de opt ore la o normă parțială, cu modificarea aferentă a salariului.
O altă schimbare care poate fi benefică salariaților-părinți este trecerea în telemuncă/munca la domiciliu sau clauza de telemuncă pentru contractul de muncă.
Totuși, în toate aceste cazuri este nevoie și de acordul angajatorului și apoi de semnarea unui act adițional la contractul individual de muncă.
Mai mult, mai multe beneficii pot fi incluse prin regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, printre care:
- abonamente medicale private pentru copii;
- zile suplimentare de concediu de odihnă;
- concediu paternal suplimentar, pe lângă cele maximum 15 zile care pot fi luate conform legii;
- tichete cadou pentru Ziua Copilului sau de Crăciun;
- petreceri de Crăciun pentru copiii salariaților.
CITEȘTE ȘI:
- Proiect legislativ: Ajutorul social, suspendat dacă beneficiarul refuză să meargă la școală sau la agenția pentru forța de muncă
- Pensia medie lunară a crescut cu 0,7% în termeni nominali, dar a scăzut cu 0,8% în termeni reali, în al doilea trimestru din 2021, față de cel anterior
- Motivul pentru care cea mai mare fabrică de scutere electrice din lume a anunțat că va angaja numai femei