Fostul lider american Barack Obama spune că problemele legate de drepturile de autor și inteligență artificială sunt doar începutul „furtunii”.
„Va fi atât de disruptivă, că ar putea necesita regândirea locurilor de muncă și a economiei”, explică Obama.
Un executiv din IT i-a spus fostului lider de la Casa Albă că impactul inteligenței artificiale în societate va fi similar cu cel al electricității, transmite Slashdot.
Obama a vorbit într-un podcast, Decoder, al publicației The Verge, despre un tablou al viitoarelor transformări din societate adus de IA, potrivit întrebărilor pe care el și le pune astăzi.
„Dacă AI se dovedește a fi atât de omniprezentă și de puternică pe cât se așteaptă susținătorii ei – și trebuie să spun că, cu cât mă uit mai mult la ea, cred că va fi atât de distruptivă – va trebui să ne gândim nu doar la proprietatea intelectuală, ci și la locurile de muncă și economie”, a spus Obama.
Printre problemele specifice enumerate de Obama se numără durata săptămânii de lucru și faptul că în prezent asigurarea de sănătate este legată de ocuparea unui post.
Dar lucrurile merg mult mai departe. „Întrebarea mai complicată va fi ce se întâmplă atunci când 10% din joburile existente vor putea fi acum definitiv realizate de un model lingvistic de mari dimensiuni sau de o altă variantă de inteligență artificială? Și va trebui să reexaminăm modul în care ne educăm copiii și ce locuri de muncă vor fi disponibile pe viitor?”, se întreabă Obama.
Obama a recunoscut că, în timpul președinției sale, a existat un pic de naivitate, în care oamenii spuneau că răspunsul pentru a-i scoate din sărăcie este recalificarea, urmând să devină toți programatori.
Dacă AI poate programa mai bine decât toți, cu excepția celor mai buni programatori, vom avea o problemă. Dacă ChatGPT poate genera un studiu mai bine decât asociatul meu, care are o expertiză, iarăși situația este complicată.