Ce RISCĂ locatarii care pun ghivece cu flori pe scara blocului în care locuiesc. Este suficientă o simplă plângere a unui vecin
Locatarii care amplasează ghivece cu flori pe scara blocului în care locuiec riscă amenzi mari, chiar dacă intenția este aceea de a decora spațiul din jurul ușii de la intrarea în apartament său.
Legea spune că un vecin poate să depună plângere, atunci când consideră că florile pot deranja, dar aceste situații includ posibilitatea ca plantele să facă mizerie, obstrucționarea trecerii sau dificultatea evacuării în caz de urgență.
În asemenea situații, locatarul care a amplasat ghivecele cu flori, dacaă unul sau mai mulți vecini nu sunt de acord, pot primi o amendă de maximum 400 de lei, în funcție de gravitatea situației, dar și de regulamentul asociației de proprietari, potrivit Fanatik.
Ce spune legea despre spațiile verzi din jurul blocului
Totodată, locatarii trebuie să fie atenți și atunci când vine vorba despre amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor, pentru că plantarea florilor sau amenajarea unui colț în grădină sunt interzise.
Administrarea spațiilor verzi de lângă blocuri țin de autoritățile locale, iar locatarii și asociațiile de proprietari nu au voie să se ocupe de aceste zone. Dacă locuitorii vor să îmbunătățească aspectul scării blocului sau a grădinii din jurul acestuia, este necesară o autorizație de la Primăria de sector. Altfel, plantele sau alte obiecte de decor sunt interzise.
„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietar”, se arată în lege, potrivit sursei citate.
Această lege este valabilă și dacă scara blocului sau spațiul verde sunt lăsate în paragină. În aceste cazuri, locatarii nu trebuie să le amenajeze, dar pot depune plângere.