Foarte multe gospodine folosesc folie de aluminiu la gătit, pentru diferite preparate la cuptor, dar e bine să se știe ce riscuri prezintă utilizarea acesteia la temperaturi înalte.
„Folia de aluminiu este, în general, sigură pentru gătit la temperaturile obișnuite ale cuptorului”, a declarat Darin Detwiler, un specialist în siguranță alimentară din SUA și profesor la Universitatea Northeastern, potrivit HuffPost.com.
Dar, la fel ca în cazul multor aspecte ale nutriției, trebuie luate în considerare unele nuanțe. De exemplu, conform cercetărilor, gătitul alimentelor acide sau sărate la temperaturi ridicate ar putea duce la o scurgere mai mare de aluminiu în alimentele pe care le gătiți.
„Temperaturile ridicate, în special în cazul alimentelor acide, cum ar fi roșiile, citricele sau oțetul, pot face ca aluminiul să se infiltreze în alimente. Deși acest lucru se întâmplă de obicei în cantități mici, aportul excesiv de aluminiu în timp a fost legat de potențiale probleme de sănătate, inclusiv boli neurodegenerative”, a declarat Detwiler.
U.S. Food and Drug Administration precizează că folia de aluminiu poate fi utilizată în siguranță la temperaturi de până la 200 de grade Celsius.
Jessica Gavin, om de știință certificat în domeniul alimentar și culinar, a explicat că, deși există un risc mai crescut de scurgere a aluminiului atunci când gătiți alimente acide la căldură ridicată, riscul este încă scăzut în majoritatea situațiilor.
„Pentru a minimiza orice transfer, evitați să gătiți sau să depozitați alimente acide sau sărate în folie de aluminiu pentru perioade lungi, deoarece acest lucru poate provoca un gust metalic. Riscul de a găti cu folie de aluminiu este scăzut, doar aproximativ 4% din aportul nostru de aluminiu provenind din elemente precum ustensile, tăvi de grătar sau folie”, a spus Gavin.
Celălalt aluminiu pe care îl ingerăm poate proveni din alimente, produse precum cosmeticele, medicamentele și antiperspirantele, inhalarea particulelor suspendate în aer sau din apa potabilă.
Persoanele sănătoase pot expulza cu ușurință cantități mici de aluminiu, dar unii pacienți cu afecțiuni renale pot stoca mai mult, ceea ce ar putea duce la probleme de sănătate.
„În timp ce utilizarea ocazională prezintă un risc minim, ingestia regulată a unor cantități mai mari de aluminiu poate fi legată de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu probleme renale care pot avea probleme în excretarea excesului de aluminiu”, a declarat Detwiler.
Cu toate acestea, atunci când gătiți pentru o perioadă prelungită de timp la temperaturi foarte ridicate de peste 200 de grade Celsius, cantitatea de aluminiu care migrează în alimente poate crește potențial, iar acest lucru nu este recomandat.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia