Ce români vor primi BANI din ianuarie 2025. Ajutorul de la stat se acordă până în ianuarie 2027

Publicat: 27 11. 2024, 09:46
SE dau bani din ianuarie 2025, foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Află ce români vor primi bani din ianuarie 2025. Ajutorul de la stat se acordă până în luna ianuarie a anului 2027.

Astfel, românii care vor primi bani din ianuarie 2025 sunt copiii aflați în situații vulnerabile, precum cei cu dizabilități, cu venituri scăzute sau expuși riscului de exclziune socială. În Capitală, vor fi investite 4 milioane de euro pentru servicii educaționale, medicale și de consiliere, pentru a se preveni abandonul școlar și separarea de familii. Ajutorul de la stat se acordă până în anul 2027.

Prin urmare, Primăriile sectoarelor 1 și 5 din București au obținut fonduri europene pentru copiii vulnerabili, și anume, 4 milioane de euro pentru Sectorul 1 și două milioane pentru Sectorul 5. Primăria Sectorului 1 din Capitală a anunțat sprijinirea copiilor vulnerabili.

În ce privește Primăria Sectorului 5, aici a fost implementat proiectul „ChildHub5”, destinate copiilor aflați în situații vulnerabile, precum cei cu dizabilități, cu venituri scăzute sau expuși riscului de excluziune socială.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 36 de luni, începând cu ianuarie 2025 și până în decembrie 2027.

Primăria Sectorului 1 a obținut fonduri europene în valoare de patru milioane de euro ca să sprijine 536 de copii vulnerabili, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sector. Acest proiect vizează îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor, oferindu-le servicii medicale specializate, precum consultații și investigații medicale, tratamente stomatology, kinetoterapie, precum și consiliere psihologică și psihoterapie pentru copii și părinții lor.

Primărua Sectorului 5 și proiectul „ChildHub5”

Primăria Sectorului 5, prin proiectul „ChildHub5”, vizează îmbunătățirea copiilor vulenarbili. Prima component se axează pe reintegrarea copiilor din sistemul de protecție specială în familii. Aceasta o să includă servicii de consiliere psihologică și support pentru activitățile zilnice ale copiilor. Cea de-a doua component are ca scop prevenirea intrării în sistemul de protecție socială, prin sprijinirea copiilor aflați în risc de separare de familie și a familiilor vulnerabile. Grupul țintă al proiectului include copii din familii sărace și copii care se află deja în sistemul de protecție specială.

De asemenea, un alt ajutor de la stat îl vor primi familiile sau reprezentanții legali ai persoanelor cu handicap accentuat. Ele vor fi scutate de plata chiriei locuinței. Potrivit actului normative adoptat, familia sau reprezentantul legal, pe perioada în care are în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat, o să beneficieze de prevedierile art.20 alin.(2) lit.b), și anume, de scutirea de la plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație de locuințe deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale și care sunt în folosința acestor persoane. Iar persoanele cu handicap grav și accentuat vor beneficia de servicii de transport interurban gratuit.

„Persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit în condiții simplificate. Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale care modifică și completează Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilități. Astfel, persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de județul în care au fost au fost tipărite biletele de călătorie. Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcției generale de asistență socială și protecția copilului din județul în care se află stația de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenție încheiată între operatorul de transport și aceasta, oricărei altă direcții generale de asistență socială și protecția copilului aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta călătoriei.”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

CITEȘTE ȘI: