Ce s-a întâmplat cu omul care a rezistat cea mai lungă perioadă, fără să DOARMĂ. Efectele lipsei de somn asupra sănătății
Potrivit Guinness World Records, Robert McDonald din California deține recordul pentru cea mai lungă perioadă pentru care o persoană a rezistat fără somn. În 1986, McDonald a reușit să rămână treaz vreme de 18 zile, 21 de ore și 40 de minute.
Guinness World Records nu mai monitorizează acest record din cauza consensului științific despre importanța somnului. Deținătorii de recorduri anteriori și însuși McDonald au raportat câteva efecte secundare în timpul evenimentelor lor: halucinații, incapacitatea de a se concentra, probleme în privința alimentației, pierderea în greutate și modificări ale abilităților analitice, percepție, motivație, memorie și abilități motrice.
Se știe puțin despre efectele asupra sănătății pe care Robert McDonald, deținătorul recordului, le-a resimțit pe termen lung.
Cartea Recordurilor îl consemnează și pe Roger Guy English (deținătorul recordului din 1974-77, 12 zile) care a „a suferit halucinații de când s-a supus acestui experiment periculos de a se priva de somn”
Randy Gardner este un alt tânăr american care, în 1964, a reușit să rămână treaz vreme de 11 zile (264 de ore), intrând astfel în Cartea Recordurilor.
Aceasta a fost o provocare experimentală desfășurată sub supravegherea unui medic, în scopul de a studia efectele lipsei de somn asupra organismului.
În timpul experimentului, Gardner a început să experimenteze o serie de efecte negative asupra corpului și minții, cum ar fi dificultăți de concentrare, halucinații, pierderi de memorie și instabilitate emoțională. După 11 zile, a adormit spontan și s-a recuperat relativ rapid, fără efecte pe termen lung semnificative asupra sănătății sale.
Deși acest record este notabil, este important de menționat că privarea de somn poate avea efecte grave asupra sănătății fizice și mentale. Specialiștii în sănătatea somnului nu recomandă testarea limitelor proprii în ceea ce privește lipsa de somn.
FOTO: Pexels