În contextul tensionat indus de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, Români deține o poziție strategică incontestabilă, la Marea Neagră, iar Alianța Nord-Atlantică a întărit capacitatea de apărare pentru a contracara o nedorită, dar posibilă agresiune a Rusiei lui Vladimir Putin.
Navele militare rusești patrulează în Marea Neagră, apropiindu-se, deseori, de zona economică exclusivă a României, iar Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a declarat la Antena 3 că ”Marea Neagră este egala Mării Baltice în acest moment”.
Mai mult, Vasile Dîncu este convins că – alături de trupele NATO – România ar putea să facă față unei eventuale agresiuni din partea Rusiei.
“Armata Română face parte din NATO. Aşa cum vedeţi, pe teritoriul României şi flancul estic a fost echilibrat foarte mult şi în partea de sud, aşa cum era partea de nord, Marea Neagră este egala Mării Baltice în acest moment. Avem în acest moment o responsabilitate comună şi Armata Română, ca parte a NATO, alături de aliaţi, ar putea să facă faţă la orice agresiune”, a spus Vasile Dîncu.
“Există momente în care se apropie foarte mult de zona exclusivă, sunt metode prin care Rusia încearcă, alături de războiul hibrid pe care îl are în acest moment faţă de ţările din flancul estic, faţă de Europa, încearcă să creeze o stare de nelinişte, încearcă să-şi arate forţa în Marea Neagră. Nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict”
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale
Întrebat dacă piloții noștri sunt pregătiți pentru avioanele F-16, ministrul Apărării Naționale a răspuns că piloții români sunt foarte pregătiț și apți să piloteze avioanele F-16.
”Piloții noștri sunt pregătiți pentru cele pe care le avem în acest moment. Trebuie să pregătim în continuare piloți. Ultima dată a fost și premierul Portugaliei, am discutat pentru a pregăti în continuare, pentru că ei ne-au pregătit piloți și până acum. Am discutat și cu forțele americane pentru ca să pregătim în mod accelerat pentru cele două escadrile care vor veni, să pregătim pentru că vrem să accelerăm această venire a celor două escadrile, deci suntem într-un proces de pregătire a piloților”, a precizat Vasile Dîncu.
Deși a precizat că România se află, în prezent, într-un proces de pregătire a piloților, Vasile Dîncu a lăudat aptitudinile acestora.
”Avem foarte mulți piloți, avem piloți buni. Nu este un proces foarte complicat de a trece un pilot cu experiență pe un alt tip de avion, dar totuși necesită studii foarte complicate, necesită, sigur, o pregătire în general în dotarea care o folosește”, a menționat Vasile Dîncu.