Prima pagină » Actualitate » „Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia urechea?” – Umilințele și ororile la care au fost supuși ucrainenii într-un lagăr de filtrare al rușilor

„Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia urechea?” – Umilințele și ororile la care au fost supuși ucrainenii într-un lagăr de filtrare al rușilor

Jurnaliștii de la CNN au vorbit cu mai mulți ucraineni care au trecut prin procesul de filtrare al rușilor, în trei luni, de când a izbucnit conflictul militar. Mulți sunt prea speriați să vorbească în public, temându-se pentru siguranța rudelor și a prietenilor care încă încearcă să evadeze din zonele cucerite de Rusia.

Toți cei cu care a vorbit cu reporterii CNN au spus că s-au confruntat cu numeroase amenințări și umilințe în timpul procesului de filtrare. Mulți au fost martori sau știu despre oameni care au fost ridicați de trupele ruse sau de soldați separatiști și ulterior au dispărut fără urmă.

Pentru majoritatea persoanelor, procesul de filtrare a inclus verificări ale documentelor, interogatoriu, amprentare și o percheziție. Mulți au fost despărțiți de familiile lor. Bărbații erau dezbrăcați și examinați, conform CNN.

Ludmila Denisova, Avocatul ucrainean al Poporului, a declarat la începutul acestei luni că forțele ruse au creat o „rețea extinsă” de locuri în care ucrainenii sunt supuși „filtrărilor”.

Ea a spus că astfel de locuri au fost organizate „în fiecare oraș ucrainean ocupat” și că peste „37.000 de cetățeni” au trecut deja prin procedură.

„Toată lumea trebuie să treacă prin filtrare, atât bărbații, cât și femeile”

Nikolai Ryabchenko a fugit de Mariupol la jumătatea lunii martie, când orașul a fost închis și oamenilor nu li s-a mai permis să se deplaseze.

„Am găsit o modalitate de a evita punctele de control și am venit la Nikolske și am stat acolo câteva săptămâni”, a spus el. „I-am întrebat pe toți cei pe care i-am întâlnit cum să au reușit să plece și ei [au spus] că filtrarea este obligatorie”.

Anunțurile informative care au fost lipite peste tot în Mariupol, după ce trupele ruse au preluat orașul, nu lasă loc de îndoială: „Evacuarea poate fi făcută dacă există un document care confirmă trecerea procedurii de filtrare”. CNN a văzut o fotografie a unui astfel de afiș, făcută de o persoană care a evadat din oraș.

„Toată lumea trebuie să treacă prin filtrare, atât bărbații, cât și femeile, pentru a se deplasa liber prin oraș”, a declarat pentru CNN Karina, o tânărî în vârstă de 20 de ani.

A reușit să scape de Mariupol, dar tatăl ei, care nu a trecut încă de procesul de filtrare, este încă acolo.

La o lună după ce a fost ridicat de soldații ruși pe o stradă din Mariupol, el este încă reținut în ceea ce rușii numesc „centru de primire” la o școală din Bezimenne, aflată la 32 de kilometri est de Mariupol.

Sursa foto: Profimedia

„Unii dorm pe podea, alții sunt mai norocoși și dorm pe scaune”

Bezimenne, localitate care aparține separatiștilor, a fost folosită de trupele ruse ca un centru de verificare pentru refugiații din Mariupol și zonele învecinate.

În trei declarații diferite publicate săptămâna trecută, Apărarea Teritorială DPR a spus că aproape 1.000 de persoane evacuate din Mariupol au fost aduse la centrul Bezimenne în trei zile.

Karina a spus că tatăl ei i-a povestit că acolo condițiile sunt îngrozitoare.

„Unii dorm pe podea, alții sunt mai norocoși [și dorm] pe scaune, iar unii sunt și mai norocoși și au saltele în sală”, a spus ea. „Nu există nicio șanasă să te speli și nici o toaletă normală. Toți erau bolnavi pentru că era prea frig pentru a dormi pe podea”.

Karina a adăugat că, din informațiile pe care i le-a transmis tatăl ei, gardienii din centru au refuzat să ofere medicamente oamenilor care erau ținuți acolo. Ei sunt hrăniți cu supă.

Ludmila Denisova a spus că centrul Bezimenne, unde este deținut tatăl Karinei, este doar una dintre numeroasele astfel de locații înființate în regiunea Donețk. Ea a precizat că trupele ruse au înființat tabere similare de filtrare în Dokuchaevsk, Mykilsky, Mangush, Bezymenny și Ialta.

Sursa foto: Profimedia

„Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia urechea?”

„Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia urechea?” l-au întrebat soldații pe Oleksandr Vdovicenko. Apoi l-au lovit în cap. Loviturile cu pumnii au continuat atunci când cei care îl interogau nu erau mulțumiți de răspunsurile lui.

Rușii l-au întrebat ce crede despre război, despre planurile lui de viitor, i-au verificat documentele, l-au amprentat și l-au dezbrăcat pentru a verifica dacă avea tatuaje sau alte semne care să arate că ar face parte din grupul luptătorilor ucraineni.

Bărbatul a primit atâția pumni în cap, încât vederea i-a fost afectată, spune fiica lui, Maria Vdovichenko pentru CNN. Cu toate acestea, Oleksandr a fost unul dintre cei norocoși, a reușit să treacă de „filtrare”.

„Filtrarea implică lovirea și torturarea persoanelor pentru a vedea dacă sunt loiali statului ucrainean”

Maria Vdovichenko a declarat pentru CNN că soldații ar fi încercat să găsească orice ar putea spune că este incriminator.

„Ei căutau oameni vorbitori de ucraineană, simboluri ucrainene, tatuaje”, a spus ea, adăugând că soldații i-au verificat telefonul, dar nu au găsit nimic compromițător.

„Am șters totul pentru că se pot uita la orice – contacte, de exemplu, ar putea suna unele dintre contactele din agendă- și poze… Pentru fiecare ucrainean, este normal să aibă poze în vyshyvanka [îmbrăcăminte tradițională brodata ucraineană] sau cu un steag. Am făcut câteva poze noi și mi-am șters profilurile de rețele sociale”, a spus Maria.

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat luna trecută că au existat rapoarte credibile că „forțele Rusiei adună populațiile civile locale din aceste zone, le rețin în aceste lagăre și îi interoghează cu brutalitate pentru orice presupuse legături cu guvernul ucrainean.

„Numeroasele relatări ale martorilor oculari indică faptul că „filtrarea” implică lovirea și torturarea persoanelor pentru a stabili dacă datorează chiar și cea mai mică loialitate statului ucrainean”, a adăugat, ulterior, Carpenter.

Sursa foto: Profimedia

Urmărește cele mai noi informații din a 89-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și