Ministerul Apărării Naționale a comandat, în primăvara anului 2020, când a fost instituită starea de urgență, 100 de izolete pentru transportul pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Ulterior, nu a mai fost nevoie de aceste sisteme de izolare, astfel că MApN a donat o parte dintre ele. Restul de 80 au intrat în înzestrarea armatei.
Într-un răspuns la solicitarea GÂNDUL, reprezentanții MApN au precizat că direcția generală pentru armamente a achiziționat, în perioada stării de urgență, o sută de „sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici” .
Pentru fiecare izoletă achiziționată, MApN a plătit 4.325 euro fără TVA, acestea fiind recepționate în patru loturi. În total, cele o sută de izolete au costat 2.485.823,90 lei, cu TVA, adică aproximativ jumătate de milion de euro.
Pe 17 aprilie 2020, MApN a donat 10 izolete Republicii Moldova, în baza Memorandumul privind „Donarea unor bunuri de uz sanitar aparținând domeniului privat al statului”.
Ulterior, pe 22 decembrie 2021, Guvernul a semnat un alt contract de donație cu Ucraina. Alte 10 izolete urmează să fie donateMinisterului Apărării al Ucrainei.
În plus, reprezentanții Minsterul Apărarii au mai precizat pentru Gândul că sistemele rămase în patrimoniul instituției se află în dotarea structurilor cu atribuții în asigurarea sprijinului medical operațional.
„Acestea sunt prevăzute cu sisteme de filtro-ventilație care asigură presiune negativă, fiind utilizate pentru transportul pacienților, indiferent de natura agentului biologic contaminant, ori de câte ori se identifică nevoia izolării acestuia”, au mai transmis pentru Gândul reprezentanții MApN, care au mai precizat că produsul a fost realizat în totalitate în țară, de către SC Stimpex SA.
Transportul pacienților cu COVID-19 din România se face în prezent cu ambulanțe, dar fără izoletă, spre deosebire de începutul pandemiei, când izoleta era considerată obligatorie la fiecare transport.
Într-o intervenție la Digi 24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat că acestea nu mai sunt justificate, având în vedere că acum cunoaștem mult mai multe date despre virus și știm cum să ne protejăm.
„La începutul pandemiei, numărul cazurilor era foarte mic și nu știam multe despre virus. Izoletele erau foarte importante pentru a păstra pacientul izolat și de personalul medical, și de anturajul lui. Încet, încet, numărul cazurilor a crescut mult, dar în același timp am aflat mai multe despre virus și cum ne protejăm și izoletele nu mai erau justificate să le folosim când am ajuns la mii de pacienți”, a explicat Raed Arafat la Digi 24.
Dacă ar apărea un nou virus extrem de contagios, cum este SARS-CoV-2, despre care nu se cunosc prea multe lucruri, izoletele vor fi din nou folosite, a spus șeful DSU.
„Izoletele au locul lor până la un anumit moment, până la o anumită limită. Folosirea lor la început a fost corectă și justificată, nefolosirea lor, este la fel, corectă și justificată”, a adăugat Arafat.