Organismul are nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a putea face față noilor condiții în acest sezon care mai este numit și ”sezonul răcelilor”. Specialiștii transmit că un mare aport, în acest sens, îl au alimentele pe care oamenii le consumă în fiecare zi.
La rândul său, nutriționistul Gianluca Mech prezintă o listă a alimentelor care ar trebui să fie incluse în meniul zilnic, tocmai pentru ca oamenii să stea cât mai departe de răceli, viroze, gripe și infecții.
Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic, iar consumul de vitamina C crește producția de celule albe din sânge, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele au un conținut ridicat de vitamina C și pot găsite, în fiecare zi, indiferent de anotimp.
Se pot cumpăra grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi sau limes, dar este bine de știut că organismul nu produce și nu stochează vitamina C, astfel că este nevoie de surse externe.
Femeile au nevoie de 75 mg zilnic, iar bărbații, 90 mg. În cazul suplimentelor alimentare, este recomandat să nu se depășească 2.000 de miligrame pe zi.
Pare greu de crezut, însă ardeiul roșu conține de aproape trei ori mai multă vitamina C decât o portocală. Este, de asemenea, o sursă foarte bună de beta-caroten.
”Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, iar asta contribuie la sănătatea ochilor și a pielii”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Broccoli poate fi numit un super-aliment bogat în vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, precum și fibre și antioxidanți. Atenție, însă, nu trebui fiert prea mult. El își păstrează nutrienții atunci când este pregătit la aburi puțin ori atunci când este consumat proaspăt.
Usturoiul este folosit în aproape toate bucătăriile din lume, pentru că oferă un gust bun preparatelor și este extrem de benefic pentru sănătate, în lupta împotriva infecțiilor. El conține o concentrație mare de compuși care conțin sulf, cum ar fi alicina, ce ajută la întărirea sistemului imunitar.
Ghimbirul poate ajuta la scăderea inflamației, iar asta contribuie la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii.
Spanacul este bogat în vitamina C și conține numeroși antioxidanți și beta caroten. Consumul de spanac contribuie la întărirea sistemului imunitar. Spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să-și păstreze nutrienții. El trebuie totuși să fie ușor gătit, pentru că asta facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic.
În primul rând, este recomandat iaurtul simplu, natural, neîndulcit. El conține culturi lactice vii și active, care pot stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea bolilor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D. Aceasta ajută la reglarea sistemului imunitar și stimulează apărarea naturală a organismului împotriva bolilor.
Fructele de kiwi sunt bogate în nutrienți esențiali precum folat, potasiu, vitamina K și vitamina C.
În rutina zilnică trebuie integrate produse pe bază de plante medicinale adaptogene, beta-glucani, vitamine și minerale. Beta glucanii sunt o clasă de polizaharide indigestibile, clasificabile ca fibre dietetice și prezente în alimente precum tărâțe, ovăz, drojdii, ciuperci și alge. Au acțiune imunomodulatoare și sunt capabili să stimuleze activitatea fagocitelor, o subclasă a globulelor albe care are sarcina de a captura și distruge substanțe străine, cum ar fi ciuperci, viruși, paraziți și bacterii.
De asemenea, echinaceea este o plantă adaptogenă, capabilă să modifice „solul” biologic și mecanismele de răspuns homeostatic ale organismului către stimuli nespecifici. În acest fel, organismul își îmbunătățește performanțele psihofizice, contracarând bolile încă de la debut.