În ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, creștinii merg la biserică, se roagă, iau parte la slujbă, iar apele se sfințesc. De Botezul Domnului se scufundă crucea – semnul religios se aruncă în apa unui râu, iar mai multe persoane se întrec pentru a o recupera. Iată mai jos, în articol, tradiții, obiceiuri și ce nu se face în ziua în care este prăznuit Botezul Domnului.
Pe 6 ianuarie are loc Boboteaza, sărbătoare cunoscută și dreptul Botezul Domnului, „Arătarea Domnului” sau „Epifania”. Acest eveniment religios amintește de botezul din apele răului Iordan al lui Iisus Hristos. A fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul. Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă în această zi. De altfel, pe data de 6 ianuarie sunt interzise anumite activități.
Apa, crucea și lumina sunt cele 3 simboluri importante ale acestei sărbători. În Ajunul zilei de Bobotează au loc slujbe în biserici, iar apa se sfințește. Credincioșii pot lua apa sfințită – Agheasma Mare – acasă, pentru a o consuma sau pentru a o utiliza pentru diverse obiceiuri. Agheasma Mare poate fi consumată timp de 8 zile, între 6 și 14 ianuarie. Tot astăzi, de Bobotează, casele se sfințesc.
Pe 6 ianuarie, tradiția arată că se pregătesc mese mari în familie, exact ca în ziua de Crăciun. Potrivit cutumelor din bătrâni, este bine să se așeze pe masă 12 feluri de mâncare. Ar fi ideal ca preparatele să fie de post. Preparate care nu lipsesc de la masa de Bobotează: sarmalele, fiertura de prune, coliva, borșul de pește, bob fiert, pește prăjit, plăcinte umplute cu varză acră sau mac, arată Digi24.ro.
Pentru a avea protecție tot anul, există câteva tradiții care se respectă în această zi. De pildă, una dintre ele reprezintă ținerea postului. În ziua în care apele se sfințesc, nu ar fi bine să se consume produse dulci până când are loc slujba de sfințire a apei. Tot astăzi, trebuie să se evite activitățile grele din gospodărie. Nu se face curățenie în casă și nici nu se spală rufele.
Totodată, se spune că nu este bine să împrumuți bani, astăzi. În tradiția populară, fetele îți leagă pe inelar un fir roșu de mătase pentru a-și visa ursitul. De asemenea, se pune și o rămurică de busuioc sub pernă. Tot tradiția populară mai arată că fetele care cad pe gheață se mărită în anul respectiv.
Tradiții și obiceiuri pentru românii care sărbătoresc Crăciunul IULIAN (7 ianuarie)
Calendar ortodox ianuarie 2025. Ce sărbători de cruce ROȘIE sunt în prima lună din 2025
Sursă foto: Shutterstock