Prima pagină » Actualitate » Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță

Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță

Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie / sursă foto: Shutterstock

În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români își sărbătoresc onomastica. Iată mai jos, în articol, ce este bine să faci în această zi, pentru a ține ghinionul la distanță, dar și ce tradiții și obiceiuri din bătrâni se respectă.

Anual, în ziua de 7 ianuarie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, sunt respectate anumite tradiții și obiceiuri din bătrâni, pentru ca tot anul să decurgă bine, cu evenimente pozitive. Sărbătoarea din 7 ianuarie marchează, de altfel, și încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, există o serie de obiceiuri transmise de la o generație la alta care sunt, de altfel, respectate și până în ziua de azi. Sfântul Ioan s-a dedicat rugăciunii, iar creștinii merg pe 7 ianuarie la biserică pentru a împărți pachete și pentru a se ruga. Această sărbătoare mai este cunoscută drept „Sânt-Ion” și „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Un obicei care se menține chiar și în prezent, pe 7 ianuarie, reprezintă „Iordăneala”. Cu apa sfințită primită de la Bobotează, care are loc pe 6 ianuarie, oamenii se stropesc între ei. De asemenea, persoanele stropite cu apă sfințită trebuie să ofere bani sau alte daruri. Un alt obicei face referire la „Iordănitul Femeilor”. Este o petrecere dedicată soțiilor.

Ce să nu faci, sub nicio formă, de Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie

Există și câteva aspecte care nu ar trebui îndeplinite pe 7 ianuarie, în această zi de sărbătoare marcată cu o cruce roșie în calendar.

Tradiția arată că persoanele care îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan își vor feri gospodăriile de foc. Tot în această zi se spune că iarna va deveni mai blândă, sărbătoarea pe 7 ianuarie marcând o schimbare a vremii. O altă tradiție arată că persoanele care se stropesc cu agheasmă în dimineața de 7 ianuarie vor fi ferite de boli și de necazuri.

Fiind zi de sărbătoare, nu se îndeplinesc treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se coase și nu se face curățenie. Tot pe 7 ianuarie nu este bine să se consume vin roșu, pentru că amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan. Tradiția arată că nu trebuie să se stingă candela. Aceasta trebuie să rămână aprinsă pentru bunăstarea familiei. Nici mătura nu trebuie să fie utilizată, pentru a nu tulbura liniștea celor trecuți în neființă. Se mai spune că nu ar fi bine să fie consumate fructe şi legume în cruce, usturoi, pepene.

Rugăciunea care poate fi rostită de Sf. Ioan

„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin”, este rugăciunea alcătuită de PS Macarie, care poate fi rostită pe 7 ianuarie, conform Doxologia.ro.

V-ar putea interesa și:

Tradiții și obiceiuri pentru românii care sărbătoresc Crăciunul IULIAN (7 ianuarie)

Calendar ortodox ianuarie 2025. Ce sărbători de cruce ROȘIE sunt în prima lună din 2025

Sursă foto: Shutterstock

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele

Citește și