Ce să nu faci în Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri
Vinerea Mare este sărbătorită anul acesta de creștinii ortodocși astăzi, 22 aprilie.
Vinerea Marea este cunoscută și sub diverse alte nume, precum Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, notează MEDIAFAX.
Această zi este una de doliu, pentru că în aceasta a fost răstignit și a murit Iisus Hristos.
În Vinerea Mare sunt pomenite, în biserică, Patimile Mântuitorului. Aceasta este ultima zi de vineri din Postul Paștelui și este zi de post negru. Astfel, potrivit tradiției, în această zi nu se bea decât apă.
Această zi este una aliturgică, adică nu se oficiază nicio Sfântă Liturghie.
În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.
Tradiții și obiceiuri din Vinerea Mare
Tradiția spune că în Vinerea Mare este bine să nu mâncăm urzici și să nu folosim oțet, pentru că, atunci când se afla pe cruce, Mântuitorul a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet.
Totodată, trebuie evitate lucrările agricole, mai ales mersul pe câmp sau semănatul. De aceea această zi mai este numită Vinerea Seacă: orice este semănat azi nu rodește.
De asemenea, nu se sacrifică animale sau păsări, astfel că cei care vor să consume carne de Paște trebuie să le sacrifice din timp.
În Vinerea Mare nu se spală, nu se coase și nu se face curățenie.
În mod interesant, cei mai superstițioși evită meargă să se tundă în această zi. Cu toate acestea, în zona Moldovei există o credință contrară, potrivit căreia cei care merg la frizer în această zi vor fi feriți de boli.