Prima pagină » Actualitate » Ce salariu are o bonă în România. Cât câștigă pe lună pentru un program part-time

Ce salariu are o bonă în România. Cât câștigă pe lună pentru un program part-time

Ce salariu are o bonă în România. Cât câștigă pe lună pentru un program part-time

Cererea pentru bone este tot mai mare pe piața din România, unde părinții trebuie să-și lase copilașii în grija cuiva, când merg la muncă. În țara noastră există numeroase agenții care intermediază servicii de bone, pentru a le oferi clienților cele mai bune soluții de îngrijire a celor mici.

De exemplu, o agenție din Capitală recrutează bonă part time pentru familie monoparentală (mamă) cu doi copii: un băiețel de cinci ani (care necesită supraveghere) și o fată de 14 ani (care nu necesită supraveghere), potrivit anunțului.

Programul zilnic pentru bonă este de luni până vineri, de la 15.00-19.00, fără a lucra în week-end.

Ce trebuie să facă bona respectivă

Bona are diverse sarcini. Ea va trebui să facă curățenie și să gătească de două-trei ori pe săptămână, în cantități mici, între 15.00 și 17.00.

Copilul este adus de la grădiniță de mama la ora 17.00 și apoi se va juca cu bona lui.

Salariul oferit este de 3.000 de lei pe lună.

Zona în care trebuie să lucreze bona este una bună, în Băneasa și poate începe oricând.

Angajatorii de bone, puși să întocmească un dosar cu 8 acte

La sfârșitul lunii aprilie 2022, Guvernul a anunțat că angajatorii de bone trebuie să întocmească un nou dosar cu 8 acte, deoarece în România existau oficial doar 37 de persoane angajate ca bone.

Angajatorul care a angajat o bonă cu contract individual de muncă e obligat să îi întocmească acestei bone un dosar personal, pe care să îl prezinte la solicitarea inspectorilor de muncă. În caz contrar, angajatorul va fi sancționat cu amendă.

Potrivit datelor Inspecției Muncii, la data de 5 august 2021, în Registrul General de Evidență a Salariaților, figurau, pe baza transmiterii efectuate de angajatori, doar 37 de contracte de muncă active pentru ocupația de bonă, 78 pentru cea de baby-sitter, 13.925 contracte active pentru ocupația îngrijitor de copii și 562 pentru cea de guvernantă.

Foto ilustrativ: Pexels.com

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele