Ce SALARIU are o educatoare la o grădiniță privată. Cât câștigă lunar
Salariile cadrelor didactice care lucrează în învățământul de stat au fost motiv de dezbatere acum câteva luni, când profesorii au intrat în grevă pentru a-și arăta nemulțumirea față de salariile primite în raport cu munca prestată.
Mulți dintre profesorii din sistemul public spun că veniturile lor sunt destul de mici, mai ales în cazul cadrelor didactice aflate la început de carieră, dar care este situația în sistemul privat de educație?
Ei bine, potrivit Capital, salariile din instituțiile private de învățământ sunt situate între 3.000 și 9.000 de lei pe lună.
Profesorii de la gimnaziu și la liceu sunt ceva mai bine plătiți, arată sursa, care citează un index salarial realizat de o platformă de recrutare online.
Câți bani câștigă o educatoare în sistemul privat
O educatoare care lucrează la o grădiniță particulară din Capitală poate câștiga între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator ia în mână între 3.000 și 4.000 de lei, dar certificările profesionale și experiența își spun și ele cuvântul atunci când vine vorba despre salarizare.
Câştigurile cele mai mari se înregistrează în învățământul privat din Bucureşti. În oraşele mai mici nivelul este cu aproximativ 25% sub nivelul din Capitală.
În cazul şcolilor private, pragurile salariale diferă în funcţie de ciclul de învăţământ. Astfel, dacă salariul unui învăţător debutant din învățământul privat este de aproximativ 3.000 de lei/lună, pentru cei care au cel puţin cinci ani de experienţă, venitul trece de 4.500 de lei.
În cazul profesorilor de la ciclul gimnazial, salariile variază între 5.000 și 8.000 de lei pe lună, dar și aici, ca în orice domeniu, experiența contează.
Un alt criteriu de salarizare este și domeniul de pregătire și nivelul cadrului didactic.
„Este (…) un domeniu în care retenţia de personal este esenţială şi, pentru asta, angajatorii sunt atenţi la pachetele pe care le oferă candidaţilor. Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge şi la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra, care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare şi certificare profesională.
Transparenţa salarială este un alt element de care angajatorii din acest domeniu ţin cont pentru că ştiu cât de mult îi poate ajuta în recrutarea persoanelor potrivite. Tocmai de aceea, aproximativ 70% dintre joburile postate pentru acest domeniu au salariul afişat în anunţul de angajare”, spune Roxana Drăghici, director de Vânzări la eJobs.
Sursa foto: Shutterstock