Ce salariu are un excavatorist în România, în 2022. Cât câștigă lunar

Publicat: 12 10. 2022, 15:49
Actualizat: 12 10. 2022, 15:59
Un excavator de 20.000 de euro, furat din Franța, a fost găsit tocmai în Cluj / Sursă Foto: AccentForeign, foto cu caracter ilustrativ

Responsabilitățile pe care le are un excavatorist de cărbune în România nu sunt chiar cele mai ușoare. Deși remunerația nu este mică, industria cărbunelui se confruntă cu o lipsă acută de personal. 

Remunerația nu este deloc mică, dar industria cărbunelui se confruntă cu o lipsă acută de personal, susțin oficialii din domeniu.

Directorii carierelor se tem că nu vor avea cine să îi înlocuiască pe excavatoriștii care ies la pensie, iar producția este în scădere, în cariere se lucrează la limita de avarie.

Excavatoriștii care lucrează în prezent în cariere vorbesc şi despre condițiile de muncă dificile dintr-o zi obişnuită.  Salariul unui excavatorist de cărbune ajunge la 5.000 de lei, pentru munca pe care o face, timp de 8 ore, în trei schimburi și fără pauze.

„Atenție maximă. Trebuie, tot timpul, ochii pe cupe, pe rotor, pe front. Exploatăm steril în momentul ăsta. Un strat, două mai jos, e cărbunele, care e cel mai important”, spune Octavian Martinescu, excavatorist.

Octavian va ieși la pensie în curând, deoarece condițiile dificile în care a muncit în ultimii 28 de ani îi permit acest „lux”.

„Este o meserie care se dobândește într-un timp lung, de 5-6 ani de experiență pe roată.

Acest colos, acest complex minier este destul de complex și trebuie condus cu responsabilitate pentru că este în pericol atât siguranța utilajului, cât și a oamenilor care lucrează pe utilaj”, a explicat Constantin David, directorul UMC Motru, potrivit Antena3.ro.

Ce atribuții are un excavatorist

Cum nu sunt suficienți oameni, cei rămași muncesc mai mult să suplinească lipsurile. Mai ales acum, când cererea de energie a explodat.

Fiind o meserie de nișă, principalele sarcini ale unui excavatorist sunt unele destul de diferite comparativ cu cele din alte domenii de activitate.

Totuși, există și atribuții comune, pe care un candidat al unui astfel de job ar trebui să le îndeplinească și care sunt regăsite în multe poziții similare. Sarcinile unui excavatorist includ: identificarea frontului de lucru, pregătește utilajul pentru excavare, efectuează excavarea propriu-zisă a straturilor și asigură rezolvarea neconformităților.