Ce salariu are un șofer în Armata Română. Cât CÂȘTIGĂ lunar, în mână
Generalul Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu susține că Armata Română se confruntă cu o criză acută de șoferi în, ca urmare a salariilor mici, de aproximativ 600-700 de euro lunar.
„Știți care e una din specializările din Armata României unde nu găsești oameni nici dacă tragi cu tunul? Șoferul soldat cu salarii de 3.000 de lei. Nu dau nume pentru că nu e elegant, dar sunt oameni care au plecat, s-au dus la diferite companii care le oferă pe loc 5.000 de lei lunar în mână.
Și atunci ce ai mai intra într-un sistem în care oricum au numeroase restricții și program de Armată și să nu mergi să conduci o basculantă pe un salariu aproape dublu? Salariile au rămas pe loc iar societatea evoluează”, a afirmat Tomescu la Antena 3.
Generalul Cătălin Tomescu susține că această problemă se regăsește și la nivelul IT-iștilor din Armată.
“Uitați-vă și la inginerii de IT pe care îi pregătește Academia Tehnică. După 2-3 ani vin „balaurii” (n.r. – marile companii) și întreabă ce salariu primești la Armată? 3.800 de lei lunar! Acesta e un salariu de IT-ist care luptă în cyber defence. Evident că primesc salarii de 2.000 de euro în privat. Pleci imediat, nici nu mai negociezi”, a adăugat generalul (r.) Tomescu.
Necesarul de șoferi în Armata Română, în creștere
Mai multe camioane militare s-au deplasat, sâmbătă pe A2, pe sensul spre mare, fiind filmat la câțiva kilometri de Fundulea. La solicitarea Gândul, oficialii Ministerului Apărării Naționale (MApN) au transmis celor care au văzut sau vor vedea zilele acestea astfel de transporturi și cred că merg în Ucraina precizări cu privire la natura transportului.
Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu, a explicat, la solicitarea Gândul, că acest transport este unul normal, la finalul Saber Guardian 23, cel mai amplu mare exercițiu militar NATO din România.
Potrivit oficialului, este vorba de faza de redislocare a forțelor care au participat la exercițiul multinațional, iar camioanele grele, încărcate cu echipamente și tehnică de lucru circulă zilele acestea pe drumurile și autostrăzile din România spre garnizoanele de unde provin.
Timp de 12 zile, din 29 mai, până vineri, 9 iunie, peste 10.000 militari din 12 țări membre NATO și alte două partere – din care peste 5.000 de militari români, au participat la acțiunii în 11 facilități de instruire din țară. Seria bienală de exerciții „Saber Guardian” a început în anul 2013 și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțe din state NATO și partenere.