Ce salariu câștigă un preot acum, în 2022, în România. Câți lei primesc protopopii, episcopii și Patriarhul Daniel
Un protopop a încasat, în ultimul an fiscal, aproape 100.000 de lei, adică în jur de 7.736 de lei în medie lunar.
Este vorba de protopopul Adrian Chirvasă, care a încasat de la Protopopiatul Vaslui, în ultimul an fiscal, 92.832 lei, adică 7.736 lei în medie pe lună.
Cât câștigă un preot din județul Vaslui, un protopop sau chiar Episcopul Hușilor
Conform grilei de salarizare a personalului clerical, salariile preoților sunt calculate în funcție de cele ale cadrelor didactice.
Un preot debutant, cu studii superioare, câștigă lunar 3.700 de lei, în timp ce unul cu grad didactic I obține 4.000 de lei.
Episcopul Hușilor primește lunar 19.552 lei, cam cât vicepreședinții comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților.
Cei trei protopopi din județul Vaslui câștigă cât un profesor cu studii superioare, grad didactic II și vechime în învățământ între 10 și 15 ani, adică până în 4.300 de lei.
De fapt, veniturile protopopului de Vaslui, Adrian Chirvasă, sunt mult mai generoase. Potrivit declarației de avare a soției sale, polițist la Penitenciarul Vaslui, fața bisericească a încasat de la Protopopiatul Vaslui, în ultimul an fiscal, 92.832 de lei, adică 7.736 lei în medie lunar.
Ministerul Finanțelor acordă anual, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult.
În acest an, MFP a alocat 750 milioane lei în acest scop.
Înalții prelați, plătiți din fonduri publice: „unica formă de remunerare”
Cel mai mare salariu este obținut de patriarhul BOR: 23.930 lei. Funcția sa este asimilată cu cea de președinte al Senatului sau Camerei Deputaților.
Următoarea treaptă în ierarhie este ocupată de preoții încadrați pe funcțiile de arhiepiscop major, mitropolit BOR și Biserica Romano Catolică.
Ei sunt asimilați funcțiilor de secretari și chestori ai Senatului și al Camerei Deputaților și au o indemnizație lunară de 21.840 lei.
Același salariu îl primesc și arhiepiscopii, șefii de cult ( (mitropolit, episcop, muftiu, sef rabin președinte uniune, președinte), care sunt asimilați funcțiilor de miniștri.
De asemenea, episcopii și episcopii vicari sunt asimilați funcțiilor de vicepreședinți ai comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputațiilor și au indemninzație de 19.552 lei.
Toate sunt funcții de demintate publică și legea spune că “indemnizația lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv și reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor care se determină în raport cu venitul salarial”.
Câți bani ține în bancă protopopul de Vaslui
În cazul protopopului de Vaslui, Adrian Chirvasă, a cărui soție lucrează la Penitenciarul Vaslui, veniturile ei sunt secretizate, dar nu și ale acestuia.
Potrivit declarației de avere a soției sale, Chirvasă a încasat de la Protopopiatul Vaslui, în ultimul an fiscal, 92.832 lei, adică 7.736 lei în medie pe lună.
Cei doi soți dețin împreună două terenuri, o mașină, o casă de 140 mp și un depozit bancar de 100.000 de lei.
Statul plătește 65% din salariile preoților
Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice precizează că aceștia beneficiază “de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor”.
Deci, salariul unui preot pleacă de la 3.550 lei, dacă are studii medii, sau de la 3.700 lei, dacă are studii superioare și poate ajunge la 4.000 lei, dacă are studii superioare și grad I.
Preotul Mihai din Negrești, două case și două apartamente, primite ca donație
Părintele Mihai Paraschiv Vasilică este singurul preot din județ care completează anual declarația de avere.
El este și consilier local independent în Negrești, iar legea îl obligă să completeze declarația de avere. Acesta a obținut în ultimul an fiscal venituri în valoare de 73.252 lei, din care 35.738 lei pentru activitatea de preot la Parohia Parpanița, 29.484 – coordonator de activități în cadrul centrului și 8.030 lei – indemnizație de consilier local.
Are o avere considerabilă, formată din mai multe terenuri și case. Preotul deține patru terenuri, toate dobândite în ultimii doi ani: două prin contract de vânzare-cumpărare și două din donație.
Tot sub formă de donație a primit două apartamente în Iași. De asemenea, anul trecut, preotul a cumpărat o casă de 89 mp în Negrești, iar anul acesta, încă una, de 46 mp. El deține și două mașini, o Dacia Logan și un VW, potrivit declarației de avere, citată de vremeanoua.ro.