Ce salariu net primește un angajat din HoReca. Este nevoie urgentă de 50.000 de noi salariați
Se apropie Paștele, 1 Mai și sezonul estival, când litoralul va fi arhiplin, ca și restaurantele și hotelurile. Acum, că restricțiile pandemice au dispărut, patronii se confruntă cu o altă problemă, legată de lipsa personalului: au nevoie de 50.000 de noi angajați și cer Guvernului soluții pentru a angaja rapid muncitori străini.
În industria ospitalității, câștigul salarial mediu net a fost de aproape 2.100 de lei în ianuarie, cel mai mic din economie, arată cele mai recente statistici oficiale.
Cele mai mari probleme le au hotelurile și localurile de pe litoral, care au nevoie de 20.000 de lucrători, scrie tvr.ro.
Pregătirile pentru primirea turiștilor au fost deja demarate, în condițiile în care au rămas mai puțin de trei săptămâni până la sărbătoarea Paștelui, iar la 1 mai, începe sezonul estival.
„ Un deficit enorm de mare la care nu avem în acest moment soluții. Cu toate acestea, conjunctura războiului din Ucraina ne aduce și posibilitatea de a angaja forță de muncă din Ucraina, resursă care este aici, în acest moment, în Constanța”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța.
„ Și anul acesta aducem forță de muncă din Asia pe toate posturile necesare în cadrul unui hotel”, a declarat Sebastian Puznava, administratorul unui hotel din Mamaia.
Este nevoie de 50.000 de lucrători
Dan Anghelescu, managerul unei agenții de turism a declarat că unii hotelieri nu vor deschide deoarece au o lipsă acută de personal.
În contextul deficitului de personal, jucătorii din HoReCa vor să angajeze 100.000 de muncitori din afara UE.
Din păcate, aceste proceduri durează undeva la 9 luni și cererea este de 50.000 de lucrători.
„Avem un dezechilibru major şi din acest punct de vedere trebuie o nouă politică legată de sectorul respectiv. (…) Trebuie însoţită de creşterea salariilor. Pe de altă parte, creşterea numărului de tineri care pot să fie orientaţi către domeniul respectiv, găsindu-şi imediat loc de muncă, după calificare”, a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa.
În industria HoReCa, un angajat primea în ianuarie un salariu mediu net de aproape 2.100 lei net, potrivit ultimelor date oficiale.