Prima pagină » Actualitate » Ce SALARIU primește un poștaș în 2023. Nu se ține cont de vechime sau de școlarizare

Ce SALARIU primește un poștaș în 2023. Nu se ține cont de vechime sau de școlarizare

Ce SALARIU primește un poștaș în 2023. Nu se ține cont de vechime sau de școlarizare

Sindicatele Lucrătorilor Poștali au inițiat o serie de proteste la Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării Protestatarii prin care solicită majorarea salariilor, deoarece media actuală a veniturilor poștașilor se situează la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.300 de lei. 

În contextul lipsei unui sistem de salarizare transparent și motivant, sindicaliștii din cadrul Federației Lucrătorilor Poștali din România își exprimă nemulțumirea și preocuparea cu privire la situația actuală din Poșta Română.

Aproximativ 80% dintre angajați, adică 17.000 de persoane, primesc salariul minim pe economie, indiferent de funcție, studii, responsabilități sau experiență profesională.

Sindicatele solicită în primul rând acordarea unui spor de vechime, care poate reprezenta până la 25% din salariu.

„Sistemul de salarizare nu este motivant”

„Sistemul de salarizare nu este motivant. Nu se ține cont de vechime sau de școlarizare. Salariul mediu al poștașilor este la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.300 de lei. În această situație se află 60 -70 % dintre angajați și se preconizează o creștere rapidă a acestora până la 80%. 16 -17.000 de lucrători poștali din 22.500 la nivel național sunt în această situație. Ne dorim în primul rând acordarea sporului de vechime care poate ajunge și la 25% din salariu”, a declarat liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Constanța, Ivan Palii.

De asemenea, există preocuparea că, odată cu creșterea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2024, Poșta Română ar putea intra în insolvență sau ar putea să concedieze câțiva mii de angajați. Lipsa dialogului social la nivelul Poștei Române amplifică nemulțumirile și îngrijorările angajaților. Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, filiala Constanța, va continua să participe la proteste, chiar dacă numărul total de participanți este limitat la maxim 70 de persoane, din cauza condițiilor de pichetare.

Protestatarii spun că nu au în vedere declanșarea unei greve generale, ci speră la un dialog social deschis și transparent în care să-și poată exprima doleanțele și să găsească soluții.

„Deocamdată, nu! Avem un contract colectiv de muncă valabil până în ianuarie 2024 și sperăm la dialog social deschis și transparent”, a conchis liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Constanța, Ivan Palii.

Ce salarii câștigă șefii din Poșta Română?

În ciuda unor salarii modeste, conducerea Poștei Române beneficiază de remunerații substanțiale. Directorul general al instituției, Valentin Ștefan, a obținut în 2022 suma de 170.000 de lei, ceea ce reprezintă o medie lunară de aproximativ 14.000 de lei.

Șeful Direcției Imobiliare a instituției, Ovidiu Călin, a câștigat 219.970 de lei în 2022, ceea ce înseamnă o medie lunară de 18.300 de lei.

Directoarea Direcției Strategii și Politici de Dezvoltare, Georgeta Budeanu, a primit 181.185 de lei în 2022, în timp ce directorul Oficial Poștal București, Mircea Tudosie, a înregistrat încasări de aproximativ 230.870 de lei în anul fiscal 2022, adică o medie lunară de 19.200 de lei, potrivit replicaonline.ro.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și