Ce sancțiuni riscă un elev care nu poartă mască de protecție la școală? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Problema care se pune este cât de mult îi pasă”

Ce sancțiuni riscă un elev care nu poartă mască de protecție la școală? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Problema care se pune este cât de mult îi pasă”
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 02/10/2021, 14:10

Elevii care nu poartă masca de protecție în instituțiile de învățământ, conform obligației prevăzute în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Edicației, riscă, pe lângă să se infecteze cu COVID-19, să fie și sancționați de profesori, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Profesorii îi pot sancționa pe elevii care nu poartă mască la ore, prin scăderea notei la purtare, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației,. Potrivit oficialului, există un statut al elevului care stabilește niște reguli de sancțiune.

„Din păcate sau din fericire, pentru că nu sunt adeptul sancțiunilor, nu discutăm aici de exmatriculare, dar scăderea notei la purtare este posibilă, este cea mai uzuală formă de sancțiune adresată copiilor. Problema care se pune este cât de mult îi pasă unui copil de scăderea notei la purtare”, a declarat Sorin Ion, vineri, într-un interviu pentru Digi24.

Care sunt normele sanitare obligatorii în școală

Conform ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, „elevii și perspnalil didactic/dicactic auziliar/nedidactic vor purta masca în permanență în interior; se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical, însă dse admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilr nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special”.

În document nu sunt menționate acțini de penalizare/sancțiuni, ci doar se precizează că Ministerul Sănătătății, prin DSP/SSPMB și Ministerul Educației prin inspectoratele școlare judeene, conducerea unităților de învâțământ răspund de implemementarea acțiunilor și măsurilor din ordin și că aceste instituții și alte instituții abilitate vor desfșura acțiuni sistematice de control pentru verificarea respecării normelor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

Conform celei mai recente informări a Ministerului Educației privind situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar, până miercuri, 29 septembrie 2021, numărul elevilor și al cadrelor didactice confirmate cu COVID-19 a crescut de aproape opt, repectiv patru ori față de începutul anului școlar (17 septembrie)

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 8.470 – față de 1.091 la începutul anului școlar
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 2.688 de persoane – față de 604
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 6.874 – față de 795
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate:  167.298 față de 17.658

România a înregistrat în ultimele 24 de ore încă un record de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS): 12.590 de cazuri.

Școlile vor rămâne deschise, cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat astfel pragul de 6 la mie rată de infectare, cum este acum. Se ve lua decizia de trecere în online în funcție de apariția unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care precizează că miniștrii Educației și Sănătății vor adopta un ordin comun cu noile reguli.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Ilegal pentru românii cu telefon mobil. Apelul care îți aduce Poliția la ușă. Amendă 4.000...
Românii care primesc pensia mărită din iulie. Majorarea este de 10%
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×