Prima pagină » Actualitate » Ce scria presa de pe vremea lui Ceaușescu despre FENTANIL. Drogul, folosit încă din 1986

Ce scria presa de pe vremea lui Ceaușescu despre FENTANIL. Drogul, folosit încă din 1986

Ce scria presa de pe vremea lui Ceaușescu despre FENTANIL. Drogul, folosit încă din 1986
Proiectul care a ajuns si pe masa dictatorului

Chiar dacă popularitatea fentanilului ca unul din cele mai nocive substituente ale drogurilor „tradiționale” a crescut după anii 2000, utilizarea acestuia în scopuri infracționale era cunoscută încă din anii 1980.

În 1986, un articol apărut în presa comunistă vorbea despre pericolul pe care noul drog îl reprezenta în SUA.

În anii 1980, presa regimului Ceaușescu și-a intensificat considerabil eforturile de a descrie în imagini cât mai sumbre „realitățile occidentale, revenind practic la modelul stalinist din prima jumătate a anilor 1950.

Fentanilul, în anii 1980

Cotidienele, revistele și almanahurile abundau de articole, preluate chiar din presa internațională, despre droguri, violență, corupție și paranoia cursei înarmării.

Sigur că amploarea acestor lucruri era exagerată și asociată ideii că lumea comunistă ar fi ferită de asemenea probleme.

Dincolo de aspectul de propagandă, cert este că la mijlocul anilor 1980, fentanilul era deja utilizat în scopuri „recreaționale”, ca drog.

În America și-au făcut de mai mult timp apariția unele stupefiante fabricate de chimiști clandestini, experți în materie, atrași de mirajul câștigurilor fabuloase asigurate de tragica piața a „morții albe”.

Narcomani cu senzație de „îngheț”

Caracteristic pentru noul „business” al drogurilor este faptul că reușește sintetizarea de variante „legale” ale unor substanțe psihotrope deosebit de periculoase (…).

Ele sunt de atlfel și greu de detectat cu ajutorul spectrometrelor de masă, derivatele de FENTANIL, de exemplu, având tendința de a se dezagrega în aparat. (…) Dintr-un gram de fentanil, de pildă, se pot fabrica un milion de doze de substanță psihedelică, fiecare doză putându-se vinde cu 40 de dolari (…). aceste produse de sinteză clandestine sunt extrem de dăunătoare, unele echivalente ale heroinei, ai „morții albe” de exemplu, având efecte mortale mai mari decât heroina originală”, scria Informația Bucureștiului în 1986, în format digitalizat de Digiteca Arcanum.

Încă din perioada respectivă erau cunoscute și efectele devastatoare ale drogurilor produse cu ajutorul medicamentelor, fiind citate „catastrofe neuronale în creier”, cu efecte asemănătoare bolii Parkinson, scrie realitatea.net.

În anul 1982 au fost documentate cazurile unor narcomani care au descris senzația de „îngheț”, nemaiputându-se mișca și fiindu-le imposibil să mai vorbească, ca urmare a unor distrugeri masive în anumiți centri cerebrali.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și