Ce se ascunde în spatele planului de PACE propus de liderul Rusiei, Vladimir Putin. Explicațiile analistului George Friedman

Publicat: 29 05. 2024, 13:16
Actualizat: 29 05. 2024, 13:21
RĂZBOI în Ucraina, ziua 834. Putin, comentariul care aruncă în aer alegerile din SUA / Sursa foto: Shutterstock

Președintele rus Vladimir Putin încearcă să găsească o ieșire dintr-un război pe care l-a inițiat, dar pe care nu-și mai poate permite să-l continue, susține analistul american George Friedman, într-o analiză pentru Geopolitical Futures.

Rusia a invadat Ucraina cu așteptarea unei victorii rapide, anticipând că va ajunge la granița de est a NATO. Cu toate acestea, Rusia a subestimat apărarea Ucrainei și reacția Statelor Unite și a Germaniei. În loc să cedeze, SUA au trimis arme masive către Kiev, iar Germania a gestionat criza energetică fără resursele rusești, permițând Ucrainei să-și păstreze cea mai mare parte a teritoriului.

În fața eșecurilor militare, Putin a apelat la Grupul Wagner, o companie militară privată. Totuși, conflictele interne și o insurecție în rândurile Grupului Wagner, culminând cu moartea liderului Evgheni Prigojin, au forțat revenirea la comanda armatei regulate.

Recent, Putin a inițiat o remaniere a conducerii militare și economice, mutând miniștri și comandanți în funcții de consilieri speciali, în încercarea de a gestiona războiul ca o problemă atât economică, cât și militară. Aceste schimbări au fost urmate de propunerea unui acord de pace bazat pe împărțirea Ucrainei de-a lungul liniilor actuale de luptă.

Această manevră de pace, anunțată neoficial prin surse Reuters, vine în contextul unei noi ofensive asupra Harkovului și a unei întâlniri între Putin și președintele chinez Xi Jinping, probabil pentru a solicita sprijin material.

Propunerea lui Putin de pace nu rezolvă problemele strategice ale Rusiei, dar urmărește să reducă costurile războiului pentru toate părțile implicate. Totuși, aceasta nu aduce beneficii semnificative pentru Putin personal, care încearcă să-și păstreze credibilitatea și să limiteze responsabilitatea pentru eșecurile armatei sale.

În concluzie, George Friedman consideră că Putin caută o modalitate de a încheia un conflict pe care nu și-l mai poate permite să-l ducă până la capăt, încercând totodată să manipuleze percepțiile internaționale și interne ale războiului.

Vă recomandăm să citiți și: