Ce se întâmplă cu PENSIA românilor, care continuă să muncească, după vârsta limită de pensionare
This browser does not support the video element.
Românii care se pensionează la termen, dar decid să muncească în continuare nu vor mai primi punctele de stabilitate.
Noua lege a pensiilor prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cei care doresc să continue activitatea o pot face până la 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului.
Valoarea unui punct de stabilitate este în prezent 81 lei și se acordă persoanelor care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, pe trei paliere. Practic, se aplică că câte 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an lucrat între 25 de ani și 30 de ani, câte 0,75 de puncte de stabilitate pentru fiecare an lucrat între 30 de ani și 35 de ani și câte un punct de stabilitate pentru cei care au lucrat mai mult de 35 de ani.
Practic, dacă ar fi să facem niște calcule, dacă o persoană a stat în câmpul muncii timp de 30 de ani, va primi un plus la pensie, pe lângă acea pensie de contributivitate, un bonus în valoare de 200 lei. Dacă o persoană a lucrat în schimb 35 de ani, va primi un plus la pensie aproximativ 500 lei, iar dacă o persoană a lucrat 40 de ani, aceasta va primi un plus la pensie 910 lei, însă important de specificat este faptul că beneficiază de aceste puncte de stabilitate persoanele care lucrează până în momentul în care ies la pensie.
În cazul în care o persoană continuă să lucreze după ce a ieșit la pensie, el va beneficia în continuare de acele puncte de contributivitate, însă nu va beneficia de aceste puncte de stabilitate, care nu se vor mai calcula în urma primei decizii de pensionare.
Citește și:
Câți lei primește PENSIE un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 32 de ani