Ce se întâmplă cu pensiile calculate greșit. ”Își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor”

Ce se întâmplă cu pensiile calculate greșit. ”Își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor”
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Publicat: 29/04/2021, 14:15

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia pensionarii care au primit pensii mai mici își vor recupera banii cuveniți.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripție pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greșit. Aceștia își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor, la momentul calculării pensiei. Până acum, în caz de calcul greșit al pensiei, oamenii primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani, cât era termenul de prescripție”, anunță ministrul Muncii.

Raluca Turcan spune că proiectul de lege, care a fost inițiat de Florin Roman, „va face dreptate pensionarilor”. „Din punctul de vedere al statului – al caselor de pensii, această lege trebuie să responsabilizeze. Dacă până acum, legislația haotică și sistemul învechit de dosar cu șină și calcul cu pixul al pensiilor producea erori în urma cărora statul era acționat în judecată, de acum înainte, aceste erori pot să coste și mai mult, pentru că oamenii își vor putea cere drepturile și mai ușor”

„În anul 2020, suma achitată la nivel național, reprezentând asistența juridică în procesele deschise de pensionari, a fost de peste 10 milioane de lei. În prima parte a lui 2021, o singură casă de pensii– cea de la Vâlcea – a avut de plătit în jur de 250.000 de lei asistență juridică. Pensionarii contestă de multe ori în instanță deciziile de calculare/ recalculare, solicitând să se ia în considerare în stabilirea pensiei elemente suplimentare de contributivitate, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt, de cele mai multe ori, justificate.”

„A perpetua în greșeală este rea-voință”

„Da, a greși este omenește, iar greșeala unor funcționari nu este intenționată, având în vedere condițiile de lucru, care, de multe ori, nu sunt ușoare. Cu toate acestea, a perpetua în greșeală este rea-voință și, tocmai pentru a reduce aceste greșeli, avem nevoie de evaluarea dosarelor de pensii și de introducerea datelor în sistem informatic.
Evaluarea dosarelor de pensii, adică digitalizarea sistemului de pensii, înseamnă atât corectare a erorilor în calculul pensiei, din cauza datelor introduse în sistem, cât și a inechităților existente acum, în sensul aplicării legii, adică persoane cu funcții similare, dar care s-au pensionat în perioade diferite și care, din cauza formulei de calcul în care câștigul salarial mediu brut folosit la calcul diferă de la o perioada la alta face ca pensiile să prezinte diferențe în funcție de anul pensionarii, deși vorbim de persoane care au ocupat același post.”

Turcan: Sistemul este învechit și haotic

„Văd multe discuții, cu bună știință mincinoase, despre faptul că evaluarea dosarelor de pensii, adică introducerea în sistemul informatic a dosarelor nu are nicio legătură cu recalcularea pensiilor. Păi dacă nu este nevoie de introducerea datelor în sistemul informatic, înseamnă că recalcularea se va face tot cu pixul pe hârtie. De asta apar erori, de asta oamenii sunt trimiși după documente, pentru că sistemul este învechit și haotic.

Unele date sunt deja în sistemul informatic și, în foarte multe cazuri, există necorelări între casele de pensii județene și Casa Națională de Pensii. Atunci când toate dosarele de pensii vor fi introduse în sistem digital – deși ar fi trebuit să fie introduse de mult, pentru că PSD și-a asumat prin lege acest lucru și nu l-a făcut – atunci recalcularea se va face automat printr-un program. Această formulă le este de ajutor, în primul rând, pensionarilor, duce la rezolvarea erorilor de calcul și a inegalităților de acum dintre pensii și ajută și statul să economisească bani. De ce oare sunt politicieni care se opun?”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri