Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu pensiile tuturor românilor, începând cu 1 MARTIE 2025. Decizia este oficială

Ce se întâmplă cu pensiile tuturor românilor, începând cu 1 MARTIE 2025. Decizia este oficială

Ce se întâmplă cu pensiile tuturor românilor, începând cu 1 MARTIE 2025. Decizia este oficială

Pe ultima sută de metri în acest an, Guvernul a decis să reorganizeze, într-un sistem cât mai eficient, Casa Națională de Pensii. Astfel, miercuri, 18 decembrie, a fost modificat prin hotărâre (HG nr.118/ 2012) statutul Casei Naţionale de Pensii Publice, în scopul implementării serviciilor electronice avansate pentru sistemul naţional de pensii, în vederea recalculării pensiilor din sistemul public.

Potrivit unui comunicat al Executivului, în acest sens, până la data de 1 martie 2025, schema de personal a Casei Naţionale de Pensii Publice şi caselor teritoriale de pensii va fi suplimentată cu 1000 de posturi.

Câte locuri de muncă vor fi la CNPP

Noua modificare aduce la 4175 de posturi personalul CNPP.

De asemenea, tot în vederea recalculării pensiilor, vor fi preluate posturile de la cabinetele teritoriale de expertiză medicală, în număr de 299, în subordinea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM).

Măsurile au fost aprobate în contextul în care toate dosarele de pensii recalculate vor fi preluate de casele teritoriale de pensii până pe 1 martie 2025.

Cu cât a crescut pensia medie lunară

Pensia medie lunară a crescut cu 6,4% în trimestrul trei, comparativ cu trimestrul precedent, ajungând până la valoarea de 2.582 lei, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul mediu de pensionari a fost de 4,965 milioane de persoane, în scădere cu 6.000 de persoane faţă de trimestrul 2 din 2024, în timp ce numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a ajuns la 4,597 milioane de persoane, în scădere cu 2.000 de persoane faţă de trimestrul anterior.

Pensia medie lunară este determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii.

Conform statisticii oficiale, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 2.459 lei în trimestrul 3, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,5% (comparativ cu 50,4% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105,1%.

CITEȘTE ȘI:

Tot ce trebuie să știi despre PENSIA DE URMAȘ. În ce condiții se acordă, după intrarea în vigoare a Legii 360/2023, la 1 septembrie 2024

Situația pensionarilor români din STRĂINĂTATE. De ce așteaptă și doi ani ca să primească răspuns de la Casa de Pensii, de fapt

Câți bani primește un român la pensie, dacă s-a pensionat cu o vechime de 41 de ani

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și