Ce se întâmplă dacă obții media 5,99 la Bacalaureat. Ce poți face atunci

Publicat: 14 06. 2023, 14:11

După trei săptămâni de grevă generală a cadrelor didactice, Ministerul Educației a luat decizia de a echivala probele de competențe pentru BAC 2023 cu notele obținute de elevi în timpul liceului, măsură aplicată și în timpul pandemiei, pentru ca absolvenții să nu rateze admiterea la universitățile din străinătate.

Totodată, probele scrise la examenul de Bacalaureat 2023 se vor da după calendarul inițial, după ce sindicatele au anunțat decizia de suspendare a grevei în învățământ.

Așadar, calendarul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2023 a fost modificat astfel:

– vineri, 16 iunie 2023: termen-limita pentru încheierea mediilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a și înscrierea candidaților

– 26 iunie 2023: Limba și literatură română –  proba scrisă

– 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului –  proba scrisă

– 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă

– 29 iunie 2023: Limba și literatură maternă – proba scrisă

– 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)

– 4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor

– 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Absolvenții care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obținut media 10 primesc diplomă de merit.

Cum se calculează media de la Bacalaureat

După încheierea probelor din cadrul examenului de Bacalaureat şi după evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru toţi candidaţii.

Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe. Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor;

b) au susţinut toate probele scrise prevăzute şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.