Ce se întâmplă dacă parchezi maşina pe trotuar. Ce amendă poți primi
Codul Rutier actualizat în 2024 impune sancțiuni pentru cei care încalcă regulile de oprire sau staționare în anumite zone sau intervale orare.
De exemplu, oprirea sau staționarea pe trotuar este interzisă conform Articolului 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice. Acest lucru se datorează faptului că se impune ca un spațiu de minimum un metru să fie lăsat liber pentru circulația pietonilor. Astfel, chiar dacă mașina este parcată pe trotuarul din fața casei, șoferul poate fi amendat, scrie ProMotor.
Poliția poate aplica sancțiuni de până la 6 puncte amendă pentru cei care parchează neregulamentar. În plus, parcare neregulamentară pe drumul public atrage și ea sancțiuni, cu o amendă minimă de două puncte. Aceasta se calculează la valoarea de 5% din salariul minim brut, ceea ce înseamnă o amendă minimă de 330 de lei.
În funcție de situație, conducătorii auto pot fi sancționați și pentru staționarea neregulamentară, cu amenzi care pot ajunge până la 825 de lei și trei puncte de penalizare.
De la 1 ianuarie 2024, punctul amendă a crescut de la 145 la 165 de lei.
Câți lei primesc amendă șoferii din România, dacă în mașina lor sunt mai mult de 5 persoane
Numărul maxim de locuri a fost stabilit pe baza unor teste complexe și determinat în așa fel încât să asigure un nivel cât mai mare de siguranță celor aflați în mașină. În codul rutier se specifică clar că nu ai voie să transporți mai multe persoane în mașină față de numărul maxim de locuri permis.
Art 148, OUG 195/2002
Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
2. să transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;
Art 101, OUG 195/2002
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
13. nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule;
În momentul de față, clasa a III – a de sancțiuni presupune o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de penalizare. Având în vedere că un punct de penalizare are valoarea de 165 lei, cuantumul total este cuprins între 990 și 1320 lei, astfel că amenda nu este deloc mică.