Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic ouă. Nutrienții ESENȚIALI din gălbenuș
Cantitatea de ouă recomandată pentru a fi consumată de o persoană sănătoasă e un subiect controversat, părerile fiind împărțite. Însă, potrivit mai multor cercetări se pare că nu ar există neapărat o legătură demonstrată între consumul de ouă și creșterea colesterolului.
Un ou conţine peste 13 nutrienţi esenţiali care se regăsesc preponderent în gălbenuş. Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamine din complexul B, esenţiale pentru buna funcţionare a corpului, vitamina A, vitamina E cu rol protector împotriva cancerului şi a bolilor de inimă, vitamina D care favorizează o bună imunitate, iod- important pentru sănătatea tiroidei
luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi care protejează ochii.
Iată ce se întâmplă în corp dacă mănânci 2 ouă pe zi, potrivit specialiştilor:
Creierul este protejat, datorită colinei
Ouăle conţin un ingredient minune numit colină, care este o vitamină cu rol crucial pentru sănătatea creierului, după cum s-a demonstrat în urma unui studiu apărut în US National Library of Medicine National Institutes of Health. În lipsa acestei vitamine, creierul se deteriorează. Două ouă consumate pe zi furnizează o cantitate suficientă de colină.
Ochii sunt protejaţi, datorită luteinei
Datorită conţinutului ridicat în luteină şi zeaxantină, consumul regulat de ouă aduce o mulţime de beneficii pentru sănătatea ochilor, protejând vederea de afecţiuni grave.
Calciul se absoarbe mai bine
Datorită conţinului ridicat de vitamina D, ouăle favorizează o mai bună absorbţie a calciului. Astfel că se întăreşte sistemul osos, iar dantura ta are numai de beneficiat de pe urma consumului zilnic de ouă.
Părul şi pielea sunt mai strălucitoare, iar ficatul este protejat
Ouăle sunt foarte bogate în vitamina B12 care este importantă pentru sănătatea părului şi a pielii. De asemenea, potrivit specialiştilor citaţi de BrightSide, fosfolipidele din ouă ajută la eliminarea toxinelor din ficat.
Scade riscul de a suferi de boli cardiovasculare
Potrivit unui studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition, consumul zilnic de ouă nu este asociat cu creşterea riscului de boli de inimă. Ouăle conţine acizi graşi omega-3 care scad nivelul trigliceridelor, scăzând astfel riscul de a suferi de boli de inimă.
Te ajută să slăbeşti
Consumul de ouă în cadrul unei diete echilibrate ajută la slăbit. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă ouă la micul dejun şi au grijă la alimentaţia lor slăbesc mult mai uşor şi mai repede, arată un studiu apărut în International Journal of Obesity.
Ouăle conferă saţietate de lungă durată şi te împiedică să faci alegeri nesănătoase pe parcursul zilei, deoarece nu vei resimţi o senzaţie intensă de foame.