Un studiu realizat de Universitatea Tulane arată că momentul consumului de cafea influențează sănătatea, însă cei care își încep ziua cu o ceașcă fierbinte de cafea prezintă un risc mai scăzut de mortalitate, mai ales din cauza bolilor cardiovasculare.
Un studiu amplu, desfășurat de cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans și publicat în European Heart Journal, relevă că obiceiul de a bea cafea dimineața are beneficii semnificative asupra sănătății inimii.
Analizând obiceiurile alimentare și starea de sănătate a 40.725 de adulți americani între 1999 și 2018, studiul arată că persoanele care consumă cafeaua înainte de prânz au cu 16% mai puține șanse să moară din orice cauză și cu 31% mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care nu beau deloc cafea.
Profesorul Lu Qi, expert în nutriție și epidemiologie la Universitatea Tulane, subliniază importanța momentului în care este consumată cafeaua.
„Nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci și momentul din zi în care bei cafea. De obicei, nu oferim sfaturi despre momentul consumului în ghidurile noastre alimentare, dar poate ar trebui să ne gândim la acest aspect în viitor”, a declarat acesta pentru The Guardian.
Potrivit cercetării, beneficiile cafelei pentru sănătatea inimii dispar în cazul celor care o consumă pe tot parcursul zilei sau seara. Acest lucru ar putea fi explicat prin perturbarea ritmului circadian și a hormonilor, precum melatonina, ceea ce poate afecta somnul, crește inflamația și tensiunea arterială – factori care pot dăuna sănătății inimii.
Studiul s-a bazat pe datele colectate de la participanți pe o perioadă de 9-10 ani, iar concluziile au fost verificate într-un grup mai mic de 1.463 de persoane, care au completat jurnale alimentare detaliate. Cercetătorii au observat că aproximativ 36% dintre participanți consumau cafea dimineața, această categorie având cel mai redus risc cardiovascular.