Dr. nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce se întâmplă în organism dacă faci o pauză de 12-16 ore între mese. De asemenea, un medic primar endocrinolog a expus prin ce proces trece corpul în lipsa alimentației. Iată informațiile mai jos, în articol.
Ce se întâmplă în organism atunci când se aplică o pauză alimentară între 12 și 16 ore? Specialiștii în domeniul nutriției au explicat că scad atât grăsimile din sânge, cât și glicemia. Atunci, începe să se „mobilizeze grăsimea nedorită din depozit”. În general, digestia se face în 2-4 ore, proces gestionat de hormonul insulină. Apoi, în lipsa „ronțăielii”, acționează și hormonul glucagon – un hormon pancreatic ce va ajuta la reglarea glicemiei, alături de hormonul insulină.
„Este recomandat să o respectăm seara plus noaptea (n.r. pauza alimentară)”, a spus dr. nutriționist Mihaela Bilic.
Citește și Motivul pentru care este bine să mănânci OUĂ la micul-dejun. Ce au descoperit cercetătorii americani
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, a explicat că în timpul repausului alimentar, de 12-16 ore, organismul începe să se folosească de resursele pe care le are deja. Imediat ce sunt accesate aceste depozite de grăsime apare procesul de cetoză.
„Ne face ca în perioada de repaus alimentar să ne folosim resursele. Se duce mai întâi de la pancreas la ficat și distruge depozitul de zahăr, prezent în mod normal în ficat. Creierul nu poate să își producă glucoza, deci e dependent de glucoză, de asta corpul are nevoie de glucoză, să hrănim creierul.
Se intră în depozitul de grăsime, care grăsime e plină de posibilități. Apare acel proces de cetoză, când grăsimea se transformă. Corpii cetonici sunt buni, creierul îi folosește și el. Dacă nu are glucoză, creierul mănâncă corpi cetonici”, a explicat medicul primar endocrinolog, conform Stirileprotv.ro.
De ce să nu consumi fructe SEARA. Specialiștii atrag atenția: „Nu e bine”
Cât zahăr are o doză de suc? Avertismentul transmis de specialiști
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ), captură video YouTube