EXCLUSIV VIDEO | Ce s-ar putea schimba pentru aderarea României la Schengen la reuniunea informală a Consiliului JAI. Europarlamentar: ”Pot fi făcuți pași spre decizia finală. Blocajul politic unilateral și fără argumente nu are precedent și trebuie corectat”

Publicat: 24 01. 2023, 17:36
Actualizat: 24 01. 2023, 18:39

This browser does not support the video element.

Prima reuniune informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, organizată de miercuri, la Stockholm, ar putea aduce pași importanți în dosarul aderării la Schengen, pentru că, de cele mai multe ori, discuțiile informale sunt mai eficiente și cu o miză mai mare decât cele desfășurate într-un cadru formal, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, europarlamentarul Dragoș Tudorache, membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și fost ministru de Interne. Europarlamentarul susține  că este imposibil de acceptat ca România să rămână agățată de voința unilaterală a unui stat membru, de aceea este important să se obțină cât mai repede un termen la care se va ajunge la decizia finală privind extinderea spațiului de liberă circulație.

În ceea ce privește relația cu Bulgaria, europarlamentarul consideră că este foarte important ca oficialii români să aibă o discuție serioasă și asumată cu vecinii bulgari privind aderarea la Schengen, pentru că decuplarea nu mai poate fi considerată un avantaj în actualul context.

Dragoș Tudorache susține că discuția aderării României și Bulgariei nu trebuie lăsată sub nicio formă pentru președinția următoare a Consiliului UE, care îi va reveni Spaniei, pentru că atunci pot apărea alte subiecte, alte priorități ce ar putea deturna agenda și atenția politică de la subiectul extinderii Schengen.

Suedia, da, Austria, ba

După 11 ani de așteptări, România nu a primit, în 2022, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși atât oficialii români, cât și cei străini susțin că cerințele tehnice impuse sunt îndeplinite deja, de mai mulți ani. Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.

Suedia – care a preluat, în ianuarie, de la Cehia, președinția rotativă a Uniunii Europene, pentru o perioadă de şase luni – pare hotărâtă să dea o nouă șansă României și Bulgariei în dosarul aderării la spațiul Schengen. Prima reuniune informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului UE are loc de miercuri 25 ianuarie până pe 27 ianuarie.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat în Parlamentul European că țara sa dorește să pună pe ordinea de zi tema extinderii spațiului Schengen, ceea ce înseamnă că România și Bulgaria își pot pleda încă o dată cauza și pot fructifica momentul.

Între timp, vizita în Bulgaria nu pare să-i fi schimbat decizia cancelarului Austriei, Karl Nehammer. Acesta continuă să susțină că nu este de acord cu primirea Bulgariei și a României în Schengen. Oficialul austriac vrea să ceară Uniunii Europene două miliarde de euro, bani cu care Bulgaria să refacă gardul de la frontiera sa cu Turcia.

„Ne dorim cu toții și vrem să știm când anume vom ajunge la decizii finale”

Europarlamentarul Dragoș Tudorache consideră că România trebuie să-și joace acum cartea Schengen, într-un mod asumat și cu o strategie bine definită, pentru că reuniunea informală a Consiliului JAI aduce oportunitatea discutării și poate chiar a acceptării unui calendar pentru pașii care vor fi făcuți până la un nou vot privind aderarea la Schengen.

“Trebuie să ne uităm la ceea ce este pe masă, și pe masă este o discuție informală, dar foarte importantă. De multe ori, aceste discuții pot fi mai importante și mai eficiente decât cele din cadrul formal. Acest consiliu informal poate fi unul care să aducă niște pași.

Este important să se discute și să se agreeze un proces și un calendar care să dea o oarecare predictibilitate asupra momentelor care vin și asupra finalității acestui proces. Ne dorim cu toții și vrem să știm când anume vom ajunge la decizii finale. Este imposibil de acceptat să rămânem agățați de voința unilaterală a unui stat membru, indiferent care este acesta.

Nu este doar o chestiune dacă este drept sau nedrept, este o chestiune care ține și de ordinea de lucru juridică și politică din această Uniune. Modul acesta de blocaj politic unilateral și fără argumente este ceva ce nu are precedent și care trebuie corectat”, susține Dragoș Tudorache. 

“Decuplarea de Bulgaria în extinderea Schengen nu mai este o soluție acum

În opinia fostului ministru de Interne, este foarte important ca România să deschidă o discuție serioasă și asumată cu vecinii bulgari, pentru a vedea care sunt planurile lor și cum se pregătesc pentru ele.

”Este bine să înțelegem și care sunt interesele Bulgariei și să avem o abordare comună. Decuplarea, deși ea în decembrie părea o soluție care poate să ne aducă pe noi, românii, mai aproape de obiectiv, în acest moment, cred că nu mai este o soluție care să ne permită nouă să ne mișcăm mai repede decât Bulgaria.

Este bine să încercăm să facem tot ceea ce ține de noi, împreună cu bulgarii, și să abordăm cu Austria și Olanda împreună. Sunt lucruri care se pot întâmpla, se pot desfășura acum și la nivel politic. Să nu uităm că în acest weekend urmează să aibă loc acele alegeri regionale din Austria, care știm că au condiționat, într-o foarte mare măsură, poziția politică adoptată de către partidul majoritar la guvernare în Austria.

Este important să nu lăsăm discuția pentru președinția următoare (a Consiliului UE – n.r.), spunând că în aceste șase luni nu se poate întâmpla nimic. Sunt convins că se pot întâmpla lucruri, dacă se pregătește și se lucrează bine. Cred că este mai important să utilizăm această fereastră de oportunitate decât cea din a doua parte a anului, în care pot apărea alte subiecte, alte priorități care pot deturna agenda și atenția politică”, a spus Dragoș Tudorache.

Cancelarul Austriei vrea alt gard între Bulgaria și Turcia

Cancelarul Karl Nehammer și președintele Bulgariei, Rumen Radev, au survolat cu elicopterul frontiera bulgaro-turcă. După vizita în Bulgaria, Nehammer i-a promis lui Radev că Austria va sprijini solicitarea de alocare a două miliarde de euro, adresată de Bulgaria Comisiei Europene, pentru a consolida securitatea frontierelor.

Karl Nehammer a postat pe Twitter mai multe mesaje și fotografii din vizita sa în Bulgaria, mulțumindu-i președintelui Rumen Radev „pentru primirea prietenoasă și deschisă”.

Aici este păzită frontiera bulgaro-turcă, dar, de fapt, este păzită și frontiera Austriei. Vizita mea de astăzi a avut ca scop să arate Comisiei Europene cât de dificilă este aici paza frontierei europene”, a arătat Nehammer.

Gardul dintre Bulgaria și Turcia, construit în 2015, nu l-a mulțumit pe oficialul austriac, care a susținut că foarte mulți dintre imigranți reușesc să îl escaladeze, să sape pe sub el și chiar să îl taie.

Karl Nehammer a lăudat eforturile Bulgariei de protejare a frontierei, dar a concluzionat că această vizită nu îl face să-și schimbe părerea cu privire la aderarea României și Bulgariei.

Declarațiile cancelarului Austriei l-au iritat pe președintele bulgar, care i-a dat replica punctând că România și Bulgaria protejează frontierele externe ale UE mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen.

Faptul că Schengen nu funcționează deplin în Europa Centrală și că între țările din regiune au fost introduse controale, nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara Schengen”, a spus Rumen Radev.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

EXCLUSIV | Toți ochii spre Stockholm. Ce poate face România la prima reuniune informală după eșecul Schengen? Fost vicepreședinte al Parlamentului European: ”Dacă ne apărăm interesele suntem mai respectați decât dacă tăcem”