Ce se schimbă pentru români din 1 ianuarie 2022
Anul 2022 aduce scumpiri ale produselor, o dată cu creșterea prețului energiei, dar și majorarea veniturilor pensionarilor și a unor categorii de salariați. Astfel, salariul minim pe economie va crește la 2.550 de lei brut, punctul de pensie creşte cu 144 de lei din ianuarie 2022, iar alocațiile și veniturile unor persoane vulnerabile cresc și ele.
În același timp, scade TVA-ul la energia termică în sistem centralizat pe durata iernii anului viitor.
Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor şi al persoanelor cu dizabilităţi. Este vorba despre creșterea alocațiilor și a pensiilor minime, de la 1 ianuarie 2022. Executivul a aprobat şi acordarea unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități.
Alocația se majorează la 243 lei, punctul de pensie crește cu 10%
Guvernul a aprobat majorarea pensiilor și a alocațiilor pentru copii, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, după ședința Executivului.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2022 alocațiile de stat pentru copii se majorează pentru cei cu vârste cuprinse între zero și doi ani, dar și pentru cei între 2 ani și 18 ani, copii cu dizabilități, alocația se majorează la 600 de lei. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, alocația se majorează la 243 de lei”, spunea ministrul Muncii.
Pensia minimă crește cu 25%, de la 800 la 1.000 de lei
„Valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, anume acel procent de 10%. Urmează – și a ieșit din avizare – ordonanța care prevede instituirea acelui ajutor financiar care se acordă o singură dată, în luna ianuarie, pensionarilor care au pensia mai mică sau egală cu 1.600 de lei”, a mai spus ministrul Muncii.
În același timp, Guvernul a decis să acorde, în mod excepţional, o indemnizaţie suplimentară, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizația compensatorie se va acorda o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie.
Se reduce la 5% TVA-ul pentru energia termică în sistem centralizat
Criza energetică și consecințele asupra persoanelor cu venituri mici impun măsuri urgente de sprijin, a declarat premierul Nicolae Ciucă pe 20 decembrie. Astfel, Guvernul a decis reducerea la 5% a TVA-ului pentru energia termică în sistem centralizat pentru a face mai suportabilă creșterea facturilor la încălzire pe durata iernii.
„Asigurăm finanțarea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului și ajutoare pentru încălzirea locuinței în sezonul rece. În plus, am decis reducerea la 5% a Taxei pe Valoarea Adăugată pentru energia termică în sistem centralizat, pe perioada iernii, pentru a reduce efectele creșterii prețului la gazele naturale”, a declarat Nicolae Ciucă.
În România sunt aproximativ 9 milioane de clienți casnici de energie electrică și aproximativ 4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale, dar nu toți se încadrează în plafoanele de consum incluse în schema de ajutor implementată de stat – în vigoare, pentru moment, pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 inclusiv, susține însă Asociația Energia Inteligentă (AEI).
„Apreciem că peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh”, a explicat reprezentantul AEI, Dumitru Chisăliță.
Nicolae Ciucă: Nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri
Filosofia bugetului pentru anul viitor se fundamentează pe stabilitate și predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investițiile și să crească atractivitatea României ca destinație de business, spune premierul, astfel că Executivul nu va crește taxele și impozitele.
„Așa cum ne-am angajat, nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menține regimul fiscal actual al IMM – urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor si toate măsurile aflate în vigoare pentru susținerea antreprenorilor”, a promis premierul Nicolae Ciucă zilele trecute, imediat după ce Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pe 2022.
Cresc accizele la carburanții. Băuturi mai scumpe, de la 1 ianuarie
Nivelul accizelor va crește în 2022 la aproape toate categoriile de produse. În această categorie se află și băuturile alcoolice. Acciza la bere va crește în anul 2022 de la 3,64 lei la 3,77 lei/hl, iar în cazul producătorilor independenți, care nu produc o cantitate mai mare de 200.000 de hectolitri pe an, taxa va avea o creștere de 7 bani. Totodată, acciza la vinuri se va mări de la 52,26 lei la 54,14 lei/hl.
În același timp, zahărul, uleiul, pâinea, dar și energia și carburanții vor avea un preț mai mare în anul care vine.