Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că o persoană care a prezentat reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a două doză. Recomandare este că imunizarea să fie reluată cu un alt ser, fabricat după o tehnologie diferită.
CNCAV a aprobat instrucţiunea privind vaccinarea în situaţii speciale cu vaccin de tip ARNm.
„Dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită” precizează CNCAV, după cazul de vineri din Timiș, în care o persoană vaccinată cu serul Pfizer a dezvoltat un șoc anafilactic
Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar imunizarea acestora se poate realiza după vindecare, se precizează pe platforma CNCAV.
În cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi imunizată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.
„Pentru situaţiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicaţii temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. De asemenea, dacă o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită”, subliniază CNCAV.
Potrivit CNCAV, în cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalităţile deja cunoscute pentru programarea iniţială. Pentru situaţiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental la mai puţin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel.
„În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială. Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21
de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”.
A fost înregistrată o reacție adversă rară în urma administrării celei de-a doua doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Este vorba despre o paralizie temporară facială, suferită de un medic din Vâlcea.
„Nu există dovezi vis-a-vis de reacţii adverse mai severe după a doua doză”, a declarat Vlad Voiculescu, în conferința de presă comună cu ministrul Educației înainte de începerea școlilor.
Un rezident din Cluj a făcut semipareză după ce i-a fost administrată prima doză de vaccin anti-COVID. Acesta este cel de-al doilea cadru medical care a suferit reacții adverse severe după imunizare