Ce simt supraviețuitorii de la Colectiv, la șase ani de la tragedie? Adina Apostol: „Încă am stări de anxietate, atacuri de panică, depresii și nu pot să dorm”. Evenimentele zilei

Ce simt supraviețuitorii de la Colectiv, la șase ani de la tragedie? Adina Apostol: „Încă am stări de anxietate, atacuri de panică, depresii și nu pot să dorm”. Evenimentele zilei
Victimele din Club Colectiv, comemorate, la 6 ani de la tragedie (FOTO: Alexandrea Pandrea / GÂNDUL)
Publicat: 30/10/2021, 11:01
Actualizat: 30/10/2021, 13:35

Sâmbătă se împlinesc șase ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, în urma căreia 65 de persoane și-au pierdut viața și peste 160 au fost rănite. În amintirea lor, din începând cu anul 2019, la data de 30 octombrie este marcată în România Ziua pacientului cu arsuri, iar cu această ocazie, sâmbătă au loc mai multe evenimente comemorative.

Adina Apostol este unul dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv din 30 octombrie 2015, iar la șase ani de la tragedie ea încă se confruntă cu anxietate și atacuri de panică, pentru care merge la psihiatru și psiholog, și se duce constant în Bruxelles pentru a-și face intervențiile necesare probabil toată viața, relatează ziare.com.

„Cred că totul în viața asta se întâmplă cu un scop”

Tragedia i-a dat peste cap viața: și-a schimbat profesia, lucrează la o asociație neguvernamentală, unde ajută copii cu arsuri și cancere și lucrează și în cabinetul său de estetică, unde ajută tinere cu cicatrici și probleme ale pielii.

„Cred că niciunul dintre cei care au fost la Colectiv nu își va reveni vreodată complet”, a povestit Adina Apostol într-un interviu acordat Ziare.com, dar concide: „Cred că totul în viața asta se întâmplă cu un scop”.

Pandemia a pus dificultăți în calea intervențiilor, decontate de stat, în străinătate. „Eu, de pildă, voi avea nevoie de intervenții pe tot parcursul vieții. Asta pentru că pielea, nemaiavând colagen, se face foarte tare și te deranjează la încheieturi. Oricât te hidratezi, tot ai nevoie de proceduri și de intervenții. Statul decontează în continuare operațiile dar nu e un cadou, ci e rezultatul insistențelor noastre și a faptului că am fost foarte vocali. An de an, după ce a expirat ordonanța dată de guvernul tehnocrat, am mers în audiențe la Ministerul Sănătății pentru a ne cere drepturile”, a spus Adina Apostol.

Ea a vorbit și de procesul Colectiv, care nu s-a încheiat nici în prezent. „Se încearcă schimbarea încadrării juridice a primarului Piedone și lucrurile nu au avansat în vreun fel. Suntem dezamăgiți pentru că așteptăm, de șase ani, să se ajungă la o sentință finală și lucrurile o tot iau de la zero. Nu știu ce se urmărește dar e clar că ceva nu e în regulă”, a spus ea, pentru ziare.com.

Programul evenimentelor

Adina Apostol a anunțat că va participa la adunarea/flashmob-ul anunțat la 17.30 în fața Curții de Apel. „Nu e normal ca lucrurile să nu avanseze din punct de vedere juridic. Nu e un protest, suntem afară, toți cu măști, suntem vaccinați, trecuți prin boală. Și apoi vom pleca la Colectiv să depunem candele”, a spus ea.

Astfel, între orele 17.00-23.00, va fi organizată o adunare publică având drept obiect comemorarea victimelor de la Clubul Colectiv. Și Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o slujbă de pomenire la biserica „Sf. Nicolae” și slujba parastasului, care va fi oficiată în fața Clubului Colectiv de soborul de preoți.

Evenimentul va avea loc după următorul program:

  • 17.00 – 17.30, adunarea participanților pe trotuarul din fața Curții de Apel București;
  • 17.30 – 19.00, formarea unui lanț uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din fața Curții de Apel București;
  • 19.00 – 19.15, defluirea participanților;
  • 19.15 – 19.30, pregătirea participanților pentru deplasarea în marș către Clubul Colectiv;
  • 19.30 – 20.30, deplasarea participanților pe traseul: trotuarul din fața Curții de Apel București – Splaiul Independenței – traversarea intersecției Str. Halelor/Splaiul Independenței – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecția Bd. I.C.Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Șerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerț – trotuarul de pe Str. Bucur – punct final Clubul Colectiv.
  • 20.30 – 22.30, adunare publică la Clubul Colectiv;
  • 22.30 – 23.00, defluirea totală a participanților.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenţia de a traversa.

Potrivit Legii nr.180/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 10 octombrie 2019, Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri. Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientului cu arsuri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare