Ce ȘPAGĂ cer polițiștii de la Rutieră în 2024/Agent din Prahova, reținut pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Publicat: 20 07. 2024, 14:18
Ce șpagă cer polițiștii de la Rutieră în 2024 / FOTO - Caracter ilustrativ: Facebook

Direcția Generală Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a unui polițist din cadrul Serviciului Rutier Prahova pentru săvârșirea mai multor infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu.

Ca urmare a actelor de urmărire penală efectuate de ofițerii de poliție judiciară ai DGA – Serviciul Județean Anticorupție Prahova, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, acesta a emis, la data de 09.07.2024, rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, la data faptelor agent de poliție în cadrul IPJ Prahova – Serviciul rutier, cercetat sub aspectul comiterii mai multor infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cât se dă șpagă la „Rutieră” în 2024

Astfel, s-a reținut faptul că, la data de 25.11.2023, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 1B, pe raza loc. Chiţorani, jud. Prahova, inculpatul a pretins în mod indirect sume de bani şi a primit suma de 300 lei în scopul neîndeplinirii în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu, respectiv aplicarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce autovehicule față de un conducător auto contravenient.

De asemenea, la data de 19.03.2024, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN1A, inculpatul a pretins în mod indirect sume de bani şi a primit suma de 700 lei, în scopul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru a nu sancționa un conducător auto pentru comiterea contravenţiei constatate şi a nu-i aplica sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule, circumstanţe în care, contrar dispoziţiilor legale, nu a întocmit proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională, deşi a constatat faptul că persoana contravenientă a efectuat, pe pod, o depăşire încălcând marcajul longitudinal continuu.

Ce au constatat procurorii

Totodată, la data de 19.03.2024, inculpatul, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a observat că o autoutilitară, încărcată cu material lemnos, care circula pe drumul public, pe DN1A, pe raza localității Valea Călugărească, a schimbat direcţia de mers prin viraj spre stânga, încălcând marcajul longitudinal dublu continuu de separare a benzilor de mers.

Inculpatul a oprit autovehiculul și a întocmit conducătorului auto procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei dar a omis, cu ştiinţă, reținerea în mod corect şi completarea abaterilor contravenționale săvârșite, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru persoana contravenientă, constând în neaplicarea sancțiunii amenzii din clasa a IV a de sancțiuni și punctelor de penalizare prevăzute expres de lege de legislația în domeniul rutier.

La documentarea cauzei s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor DGA – Serviciul Operații.

CITEȘTE ȘI:

Polițiștii locali din Sectorul 1 acuzați că luau șpagă de la terasele din parcuri scapă de arestul preventiv. Decizia instanței, definitivă