Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat vineri că în acest moment nu se înregistrează o creștere a nivelului de radiații gamma în România, în contextul situației de la Cernobîl.
Anunțul instituției vine după ce autoritățile de la Kiev au declarat că au fost înregistrate creșteri ale nivelului radiațiilor în jurul centralei de la Cernobîl, după ce aceasta și zona de excluziune din jurul ei au fost preluate de către forțele ruse.
„Având în vedere situația actuală pe plan internațional, respectiv războiul din Ucraina, din punct de vedere radioactiv nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/ atenționare pentru factorii de mediude Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM). Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie.
Precizăm că, au fost luate măsuri proactive de intensificare a monitorizării radioactivității mediului prin intermediul centrelor de gama spectrometrie. Valorile obținute fiind cele normale acestei perioade. Nu a fost pusă în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu”, se arată în comunicatul ANPM.
Instituția mai spune că Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului are implementate mai multe măsuri de verificare și avertizare/ alarmare permanente cu privire la apariția oricăror creșteri ale radioactivității în probele de mediu monitorizate:
Agenția ucraineană de reglementare în domeniul energiei nucleare a atras vineri atenția că în zona din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl au fost detectate niveluri de radiații gamma mai mari decât de obicei, după ce aceasta a fost capturată de armata rusă.
Inspectoratul de Reglementare Nucleară a anunțat vineri că au fost detectate niveluri mai ridicate de radiații gamma în zona Cernobîl, dar nu a oferit detalii despre această creștere.