Specialiștii susțin că riscul unei reacții alergice severe la substanța de contrast folosită în timpul examinărilor realizate prin computer tomograf (CT) există și nu poate să fie anticipat.
Mai mult, aceștia atrag atenția că nu este neapărat ca pacientul să fie la prima intervenție de acest tip pentru a se confrunta cu o asemenea reacție.
„Sunt persoane care sunt perfect sănătoase și pot să facă reacția alergică, și sunt persoane care au probleme, dar nu fac reacția alergică. Riscul nu poate fi anticipat”, a declarat, pentru Știrile PRO TV, prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România.
Specialistul spune că riscurile asociate administrării substanței de contrast sunt menționate inclusiv în prospect, iar pacientul trebuie să își dea consimțământul pentru administrarea acesteia.
„Întotdeauna când se face interviul pacientului, el este întrebat dacă a avut alergii (…) La persoanele acestea, nu se administrează substanță de contrast, sunt îndreptate către un medic alergolog care să le facă niște teste și probe de sensibilizare, eventual. Dar, în principiu, nici acestea nu sunt niște mijloace certe că pacientul nu va face alergie la substanța de contrast”, mai spune specialistul, care spune că, totuși, astfel de cazuri de alergii severe sunt extrem de rare.
Potrivit medicului, pentru a evita ca pacientul să intre în șoc anafilactic ca urmare a expunerii la substanța de contrast folosită în examinările CT, clinicile care fac astfel de investigații trebuie să aibă un protocol încheiat cu un serviciu de ambulanță ori să sune de urgență la 112, așa cum s-a întâmplat și în cazul pacientei din Târgoviște.
Pacientului i se administrează de urgență hidrocortizon sau adrenalină.
O pacientă în vârstă de 51 de ani a murit într-o clinică privată din Târgoviște în timpul unui examen de tip computer tomograf (CT).
Decesul s-a produs în urmă cu aproape o lună, după ce femeia a băut substanța de contrast necesară examenului imagistic.
Femeia suferea de cancer mamar și s-a prezentat la clinica privată din Târgoviște pentru un examen CT la nivelul toracelui. Pentru acest examen este necesară ingerarea unei substanțe de contrast.
La scurt timp după ce a băut respectiva substanță, pacienta a început să se simtă rău.
Aceasta s-a ridicat în fund în timpul investigației și a început să tușească și să aibă dificultăți de respirație.
Angajații clinicii au chemat imediat ambulanța, dar medicii nu au mai putut face nimic pentru femeie.