Ce spune Călin Alexandru, directorul DSU, despre posibilitatea de a alege între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech

Ce spune Călin Alexandru, directorul DSU, despre posibilitatea de a alege între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech
Publicat: 28/01/2021, 18:59
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Imunizarea românilor se va face, de la 1 februarie cu vaccinul produs de compania farmaceutică Modernă, în paralel cu cel produs de Pfizer/BioNTech. O întrebare semnalată de director DSU și membru CNCAV este dacă există posibilitatea de a alege între cele două seruri.

Călin Alexandru, directorul DSU și membru CNCAV clarifica acest lucru și spune că vaccinarea se va decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de recomandările medicale și de disponibilitate. Mai mult, directorul DSU explică faptul că cei care au primit prima doză de vaccin Pfizer, vor continuă să facă rapelul cu doză de la aceeași companie farmaceutică.

„Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică”

„În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel – persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză.

Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2.

Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale”, a spus Călin Alexandru, la Digi24.

Diferențe și similitudini între cele două vaccinuri

Eficacitate similară a vaccinului

Ambele vaccinuri au o eficacitate ridicată pe baza studiilor clinice efectuate la zeci de mii de oameni de diferite rase și etnii. Vaccinul Pfizer protejează 95% dintre persoanele care îl primesc de boala COVID-19. Vaccinurile Moderna protejează 94% dintre persoanele care îl primesc.

Ambele vaccinuri protejează de asemenea împotriva bolilor severe care încă dezvoltă COVID-19 după vaccinare. Niciuna dintre persoanele care au primit niciun vaccin în timpul studiilor clinice nu a avut nevoie de spitalizare.

Niciun vaccin nu a fost testat la copii sau persoane care sunt însărcinate, care alăptează, care iau medicamente anti-coagulare sau care iau medicamente imunosupresoare.

Efecte secundare similare și siguranța vaccinului

Vaccinurile Pfizer și Moderna au efecte secundare similare. Multe persoane care primesc fie un vaccin au avut dureri ușoare la locul injectării, oboseală sau cefalee. Următoarele reacții adverse ușoare au fost, de asemenea, frecvente la ambele vaccinuri:

  • Dureri musculare
  • Febră
  • Frisoane
  • Dureri articulare
  • Greață sau vărsături

O reacție alergică severă, numită reacții anafilactice, este posibilă cu orice vaccin, inclusiv vaccinurile Pfizer și Moderna. O reacție anafilactică severă înseamnă că persoana trebuie să folosească un EpiPen sau alt dispozitiv de epinefrină sau să meargă la spital.

Toți cei care au avut reacții alergice severe au primit tratament și s-au recuperat complet. Nimeni nu a murit din cauza primirii vaccinurilor Pfizer sau Moderna. Persoanele cu antecedente de reacții anafilactice severe ar trebui să discute cu medicul lor  despre administrarea vaccinului.

Diferențele dintre vaccinurile Pfizer și Moderna

Vaccinul Pfizer poate fi administrat oricui are vârsta de 16 ani și peste, în timp ce numai adulții cu vârsta peste 18 ani pot primi vaccinul Moderna. Ambele companii testează în prezent vaccinul la tinerii cu vârsta peste 12 ani.

Ambele vaccinuri necesită două doze, dar timpul dintre doze este diferit. Oamenii primesc a doua doză de vaccin Pfizer la cel puțin 21 de zile de la prima doză. Timpul dintre dozele Moderna este de cel puțin 28 de zile.

Ambele vaccinuri necesită depozitare la rece specializată, dar vaccinul Pfizer are cerințe de temperatură mult mai scăzute. Vaccinul Pfizer necesită -94 ° F (-75 ° C) pentru transport și depozitare, mult mai rece decât congelatoarele tipice la cabinetele medicilor și farmacii. După ce se dezgheță, vaccinul Pfizer rămâne bun timp de 5 zile într-un frigider normal.

Vaccinul Moderna necesită -4 ° F (-20 ° C) pentru transport și depozitare, similar cu un congelator tipic de acasă. Odată deschis, vaccinul Moderna rămâne bun la temperatura frigiderului timp de 30 de zile și la temperatura camerei timp de 12 ore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale