Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, despre plecarea sa de la conducerea Libertatea, dar și despre situația din trustul Ringier.
Potrivit acestuia, în septembrie 2023, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a trustului de presă, a apreciat activitatea Libertatea, însă, chiar și așa, în decembrie, compania a anunțat concedierea a 20% din angajații publicației.
„La o întâlnire care a avut loc pe 4 septembrie 2023 la Zurich cu șefii editoriali, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a selectat 3 dintre cele 110 publicații pe care compania le editează în Europa și Africa. Libertatea a fost una dintre ele.
Când Michael Ringier a vorbit despre «seriozitate jurnalistică» și «integritate», a dat trei exemple: Blick (Elveția), Libertatea (România) și Onet (Polonia). De față erau Dan Duca, redactor-șef Libertatea, și Iulia Roșu, redactor-șef adjunct Libertatea.
Peste trei luni, Iulia Roșu și alți doi editori au fost concediați. Iar CEO-ul Ringier din România a anunțat că Ringier a decis plecarea a 20% dintre jurnaliștii redacției Libertatea.
Miercuri, 6 decembrie, când m-au concediat, a avut loc unul dintre episoadele amețitoare, pe care numai în aerul rarefiat al înălțimilor corporatiste îl poți întâlni: m-au anunțat că se desființează departamentul de sport al Libertății. Care nu mai există de cinci ani”, scrie Tolontan.
În același mesaj, fostul director editorial al Libertatea spune că încrederea de care se bucura publicația din partea publicului a reprezentat o amenințare pentru politicieni.
„Dintre toate publicaţiile de news ale Ringier, din toate ţările, avem cea mai mare încredere a publicului. Sigur că, în anul electoral 2024, relaţia aceasta de încredere era un pericol pentru Putere. Public şi ziarişti, deopotrivă, suntem o marfă bună de îndepărtat, asta se premiază cel mai mult: să fie blocate informaţiile corecte, să fie oprite să ajungă la oameni”, a mai scris Cătălin Tolontan.
Potrivit acestuia, „ceea ce se întâmplă la GSP şi Libertatea nu descrie munca jurnaliştilor şi nici efortul excepţional al colegilor de la publicitate, contabilitate, marketing, HR, difuzare, IT, produse”, spune jurnalistul.
„Ceea ce se întâmplă califică comportamentul unei companii. O companie orbită de dispreţ şi la care spaţiul dintre vorbe şi fapte se cască până va înghiţi realitatea. Ringier este astăzi o firmă de media care a ajuns să nu vadă că distorsionează piaţa, când face lobby pentru firmele de pariuri. «Have a stake in the representation of the industry to the government and regulator», asta scrie că face Ringier pentru firmele de gambling. Am lăsat-o în engleză că e clar. O companie de presă pune presiune pe guvern şi pe autorităţile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor şi pariurilor sportive. Unde în lume s-a pomenit aşa ceva? Şi cât va dura până când firmele din auto, agricultură, banking şi din orice altă industrie o să reacţioneze?”, conchide jurnalistul.
Cătălin Tolontan – directorul editorial al trustului Ringier – a fost concediat și de la Libertatea, după ce a pierdut șefia Gazetei Sporturilor.
Surse Ringier au declarat pentru Gândul că această decizie survine „războiului” dintre Cătălin Tolontan și conducerea trustului, după ediția print a Gazetei Sporturilor a fost închisă.
Potrivit acelorași surse, Cătălin Tolontan ar urma să primească plăți compensatorii consistente.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Cătălin Tolontan precizează însă că „nu există compensații financiare”.
Sursa foto: Profimedia