Marcel Boloș, precizări despre ordonanța scăderii prețului la alimentele de bază. „La trei luni, se va face o analiză a impactului acestor măsuri”

Publicat: 29 06. 2023, 10:43
Actualizat: 29 06. 2023, 20:40
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (FOTO - Captură video: Facebook/Guvernul României)

Ministrul Finanțelor a făcut, joi, mai multe precizări despre măsura luată de Guvern pentru ieftinirea alimentelor de bază, care va intra în vigoare de la 1 august și se va aplica timp de trei luni. Marcel Boloș a precizat că trebuie urmărită scăderea preţurilor la alimentele de bază pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor.

Ministrul susține că, după trei luni, se va realiza un impact al măsurii şi se vor lua decizii în funcție de rezultatul acestei analize.

Marcel Boloş a mai spus că populația așteaptă aceste măsuri din partea Guvernului şi a Coaliției de guvernare, după ce în perioada de criză a fost o creștere a prețurilor la produsele alimentare şi la utilități publice.

„După aceea, se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-au avut”

„Sigur, perioada de implementare, așa cum am precizat, este de trei luni de zile. După aceea, se va face o analiză a impactului pe care acest aceste măsuri le-au avut în ceea ce privește prețul la produsele alimentare.

Apoi, se vor lua deciziile următoare în ceea ce privește consecințele pe care le-au produs măsurile, atât la nivel de procesator, distribuitor și vânzător final de produse alimentare. Acesta este subiectul discutat la nivelul Partidului Național Liberal.

Este de văzut dacă, după cele trei luni, prețurile s-au ieftinit sau dacă prețurile au rămas tot la fel. E prematur să spunem ce vom face în continuare. Spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte și, în funcție de aceasta, să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare. Este limpede că această măsură este în folosul românilor și trebuie continuată”, a mai spus Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor susține că din 1 august vor scădea prețurile la multe dintre produsele alimentare care intră în coșul zilnic al românilor.

Desigur, aici trebuie să fim atenți ca această ieftinire să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor, să poată să fie implementat, așa cum a fost discutat și susținut de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Lista, pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică, cuprinde o serie de produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii.”, a precizat ministrul Finanțelor.

„Sunt așteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare”

Marcel Boloș a arătat că proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii a fost explicat în Coaliţie, având ca obiectiv final scăderea preţurilor la produselor alimentare prin plafonarea marjelor adaosului comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final tot cu 20%.

Este proiectul mult aşteptat de către toţi românii şi urmează să fie aplicat pe o perioadă de trei luni de zile, şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare”, a mai spus ministrul.

Prin proiectul de ordonanță de urgenţă, Guvernul vrea reducerea adaosurilor comerciale la 14 grupe de produse agricole şi alimentare:

  1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300 grame și 500 grame, fără specialităţi.
  2. Lapte de vacă proaspăt 1 litru, cu grăsime 1,5%.
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac.
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu maxim 200 grame.
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 kilogram.
  6. Mălai standard 1 kilogram.
  7. Ouă de găină, calibrul M, 10 bucăți.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1 litru.
  9. Carne proaspătă de pui; în aplicarea ordonanței de urgenţă înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
  10. Carne proaspătă de porc; în aplicarea ordonanţei de urgenţă înseamnă: carne de porc de lucru, pulpă de porc.
  11. Legume proaspete vrac; în aplicarea ordonanţei de urgenţă înseamnă; roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei kapia.
  12. Fructe proaspete vrac; în aplicarea ordonanței de urgenţă înseamnă: mere roșii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.
  13. Cartofi proaspeți albi vrac.
  14. Zahăr alb tos 1 kilogram.

CITEȘTE ȘI:

LISTA finală a celor 14 alimente de bază care se vor ieftini. Când vor beneficia românii de noile prețuri