Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat că în acest moment este practic imposibil ca stagiul militar obligatoriu să revină un subiect de actualitate din cel puțin două motive. Unul economic și altul profesional. Totodată el a explicat că a găsit o formulă prin care poate „revitaliza” rezerviștii români.
„Nu este o perspectivă pe care s-o luăm în calcul. În principiu, este imposibil să mai facem acest lucru, din mai multe perspective. În primul rând, dintr-o perspectivă economică, să spunem, nu putem să susținem o cohortă de 100.000 de oameni în fiecare an care să facă pregătirea militară.
În al doilea rând nu ar avea sens. Nu este pragmatic să faci asta, pentru că astăzi marile armate, marile forțe armate se bazează pe specializare, pe experți și pe o dotare modernă, nu pe număr. Astăzi numărul contează totuși mai puțin”, a declarat Vasile Dîncu.
Ministrul spune că a identificat două variante prin care poate reînnoi media rezerviștilor.
„A trecut un deceniu și jumătate și rezerva noastră a îmbătrânit, pentru că nu am mai completat-o cu oameni. Cred că media rezerviștilor acum este în jur de 50 de ani. De aceea încercăm să facem această, să completăm această rezervă operațională de care are nevoie fiecare stat. Și am găsit varianta voluntarilor în cele 2 forme, voluntarii rezerviști și cea a stagiului militar opțional voluntar.
În viitorii 2-3 ani în jur de 10.000-15.000 de rezerviști vor putea să vină prin aceste sisteme”, a a afirmat Dîncu.
La 23 octombrie, în 2006, România desființa serviciul militar obligatoriu, după 138 de ani de obligativitate.
Această schimbare a fost posibila datorită unui amendament constituțional din 2003 care a permis Parlamentului să facă serviciul militar opțional. Parlamentul român a votat pentru eliminarea serviciului obligatoriu, în octombrie 2005. Armata română a luat ființă după Unirea Principatelor. La 12/24 noiembrie 1859, Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, era înființat Statul Major General.