Prima pagină » Actualitate » Ce spune Ligia Deca despre subiectele de la Bac apărute pe internet: ”Multe fotografii au fost realizate cu camere microscopice”

Ce spune Ligia Deca despre subiectele de la Bac apărute pe internet: ”Multe fotografii au fost realizate cu camere microscopice”

Ce spune Ligia Deca despre subiectele de la Bac apărute pe internet: ”Multe fotografii au fost realizate cu camere microscopice”

Joi, 29 iunie s-a desfășurat ultima probă a Bacalaureatului din sesiunea iunie – iulie 2023, la limba maternă.

Însă, nici în acest an, desfășurarea examenului de Bacalaureat nu a fost lipsită de evenimente. Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre subiectele apărute în spaţiul public înainte de publicarea acestora de către Ministerul Educației.

Ligia Deca a precizat că în fiecare caz în care subiectele au ieşit în spaţiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice, deci nu a fost afectată integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat.

”În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, sin păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale. Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căşti microscopice, care sunt la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a spus Deca.

Ligia Deca: ”Nu a fost afectată integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat

Ligia Deca a precizat că în astfel de cazuri au nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situaţii.

”În fiecare caz în care subiectele au ieşit în spaţiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice. Deci nu a fost afectată integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, şi acolo unde ele au ieşit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educaţiei am realizat anchete şi s-au luat măsuri.

O să facem o discuţie la nivelul instituţiilor statului şi să vedem cu putem să prevenim astfel de lucruri pe viitor. Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenţie”, a mai spus ministrul.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele