Ce spune ministrul interimar al Sănătății despre certificatul COVID obligatoriu pentru personalul medical: „Măsura se va aplica pe perioada stării de alertă”
Măsurile privind obligativitatea personalului medical de a prezenta la muncă un certificat de vaccinare/trecere prin boală sau, dacă nu, efectuarea unor teste periodice pe propria cheltuială este necesară în condițiile în care o treime din medicii români nu sunt vaccinați anti-COVID, a anunțat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Măsurile din proiect se vor aplica doar pe perioada stării de alertă.
„Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională, ieri, proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital european pentru personalul medical, pentru personalul din IGSU și din Inspectoratul General de Aviație, dar și pentru personalul din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în acestă perioadă, este o măsură care se va aplica pe perioada stării de alertă. Este un proiect legislative care va fi introdus în Guvern și cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. Practic, pentru personalul medical sunt trei posibilități: dacă sunt vaccinați cu schema completă este o situație, cea de-a doua – dacă au trecut prin boală și sunt între 15 și 180 de zile de la vindecare sau dacă se testează cu test antigen sau test RT-PCR, a treia situație. Proiectul de lege prevede – în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată și nici nu a trecut prin boală – ca aceasta să prezinte conducătorului unității medicale (fie că vorbim de sistemul public, fie că vorbim de sistemul privat) aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul. Vă reamintesc că 70% din medicii din unitățile medicale din România sunt vaccinați și le mulțumesc pentru acest lucru”, a spus Cseke Attila.
Proiectul va merge în Parlament, după ce va fi aprobat de Guvern.
Document: Ce conține expunerea de motive a proiectului de lege
Conform documentului publicat la secțiunea „Transparență decizională” de pe portalul Ministerului Sănătății, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.
Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
- vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
- se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.
Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.
În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea.
Cei care nu se conformează vor fi suspendați, apoi concediați
După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.
În unitățile publice măsura încetării contractului în baza cărora își desfășoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuității activității, ținând cont de faptul că în unitățile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative.
Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităților publice și private.
Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.
Măsurile din cadrul proiectului de lege se aplică și în unitățile din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și în cadrul unităților subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale.