Rareș Hopincă, primarul ales al Sectorului 2, a explicat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, cum vede interzicerea centralelor de apartament. Noul edil crede că instalarea acestor dispozitive trebuie descurajată, pentru că poluează foarte mult.
„Poate că este nepopular ce spun, dar mi se pare corect ca să descurajăm instalarea centralelor de apartament. În primul rând din rațiuni ce țin de protecția mediului. Centralele de apartament, sau multitudinea centralelor de apartament, într-o aglomerare urbană, poate fi extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător. Și atunci, ne-am trezi într-o problemă care este mult mai greu de rezolvat decât problema termoficării de astăzi”, a precizat Rareș Hopincă în emisiunea „Cu Gândul la București”.
Primarul ales al Sectorului 2 este de părere că cea mai bună soluție actuală este sistemul de termoficare centralizat.
„Cred eu că soluția este să continuăm cu un ritm mult mai accelerat modernizarea sistemului de termoficare. Acesta trebuie să devină o opțiune confortabilă pentru cei mai mulți dintre bucureșteni. Personal susțin sistemul centralizat de termoficare. Nu e o soluție perfectă. Dar, dintre variantele existente, aceasta este cea de preferat”, a mai spus Rareș Hopincă.
Și Claudiu Crețu, director general ELCEN (Electrocentrale București), a declarat, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că drumul în ceea ce privește interzicerea centralelor de apartament este unul clar. Crețu a explicat cum se va ajunge la interzicerea centralelor.
„Sunt câțiva ani buni de când susțin public sistemul centralizat (sistemul de termoficare din București – n.r.). De ce? Pentru că am înțeles viziunea Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, intenția este bună: să avem în orașe un aer cât mai curat. Asta înseamnă ca încălzirea trebuie să se facă arzând cât mai puțin combustibil. În felul acesta, emisiile sunt scăzute, sau spre zero. În sistemul centralizat poți introduce și energie regenerabilă”, a declarat Claudiu Crețu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.
Directorul general ELCEN mai spune că acolo unde nu se poate folosi sistemul de termoficare, se vor folosi pompele de căldură.
„În acest moment, Uniunea Europeană crează un trend, iar din 2040 va interzice total centralele individuale. Acolo unde nu se poate sistemul centralizat, soluțiile pe viitor vor fi pompele de căldură. Ideea e că nu se interzic de mâine, dar drumul este foarte clar”, spune Claudiu Crețu.
Parlamentul European a adoptat, în martie 2024, Directiva privind schimbările climatice. Aceasta se referă și la interzicerea centralelor de apartament cu gaz. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE, relatează Euractiv.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire. Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se arată în directiva Parlamentului European.
Citește și: