Ce spune o româncă întoarsă în țară, definitiv, din SPANIA: „Nici acolo lucrurile nu stau chiar aşa de bine cum le pictează toată lumea”

Publicat: 01 09. 2024, 21:10
Actualizat: 01 09. 2024, 21:11
Adriana Staicu

Adriana Staicu este una dintre româncele care au decis să se întoarcă definitiv acasă după o perioadă lungă petrecută în străinătate. Crescută în Spania, unde părinții săi lucrau de mai mulți ani, ea a plecat din România la începutul liceului.

A urmat liceul și facultatea în Sevilla, unde a studiat turismul, lucrând în același timp trei joburi pentru a se întreține. Astfel, viața ei s-a schimbat total.

„Știi tipicul caz în care copiii rămân cu bunicii. S-au decis să ne ia. S-au întors după noi. Am plecat în luna iulie. Țin minte că eram în clasa a noua și doamna dirigintă alerga pe hol după taică-meu: «Stați puțin, că a luat și ea mențiune». A fost o lume nouă, plină de posibilități. Pe timpul facultății, ne-au pregătit practic să fim buni la tot ce ține de hotel. De la persoana care face curățenie, până la director”, a precizat Adriana, pentru Observator TV.

După 12 ani petrecuți în străinătate, dintre care cinci ca stewardesă pentru o companie aeriană, Adriana a decis să se întoarcă în România, pentru a-și întemeia o familie. Acum, ea este ghid turistic în orașul Târgu Jiu, județul Gorj.

„Toată lumea mă întreabă de ce am renunțat la aviație, de ce nu am rămas în Spania? Nu, nici acolo lucrurile nu stau chiar așa de bine cum le pictează toată lumea, iar eu îmi doream foarte mult un copil. Nu am regretat, m-am bucurat de familie, de tot ce n-am putut să am în anii respectivi, pentru că bunicii erau aici. E un plus să poți spune că mergi să mănânci la bunici”, a adăugat ea.

Reîntoarcerea românilor din străinătate, un fenomen în creștere

Tot mai mulți români aleg să revină în țară după ani petrecuți în străinătate. Pentru al doilea an consecutiv, numărul celor care se întorc acasă l-a depășit pe cel al celor care pleacă din țară în căutarea unui loc de muncă sau a unei vieți mai bune.

Conform statisticilor, la finalul anului trecut, diferența era de aproximativ 80 de mii de persoane în favoarea celor care s-au stabilit în România.

Aceasta este o schimbare semnificativă în tendințele migraționiste, prima de acest fel de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Fenomenul a început să fie vizibil în 2022, când pentru prima dată numărul celor care au decis să se întoarcă în țară a depășit numărul celor care au părăsit-o. Cei mai mulți români s-au întors din Spania, Marea Britanie, dar și din alte țări precum Germania și Italia, potrivit sursei citate.

Pe lângă aceștia, în România s-au stabilit și mulți ucraineni, ca urmare a războiului cu Rusia, precum și asiatici care caută aici un trai mai bun.

Această tendință indică o schimbare semnificativă în dinamica migrației și reflectă o percepție tot mai pozitivă asupra vieții în România.

FOTO – Captură video: Observator TV