Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri că nu ar dori să facă nicio predicție în ceea ce privește prețul laptelui după aplicarea măsurii privind reducerea prețului acestuia pentru o perioadă de șase luni.
Măsura, discutată de premierul Nicolae Ciucă cu procesatorii și retailerii, are scopul de a menține prețul litrului de lapte la un nivel sub cel actual, însă Petre Daea nu poate garanta acest lucru, refuzând să facă predicții.
Mai mult, ministrul Agriculturii a mai spus că nu poate să anticipeze dacă măsuri similare ar putea fi introduse și pentru alte categorii de alimente.
„În primul rând este o iniţiativă a Guvernului, pentru că am avut întâlniri pe această temă la care am fost şi eu. Iată că vă dau răspunsul acesta al confirmării, faptul că am fost prezent la această întâlnire coordonată şi asistată de premier, punându-şi şi dumnealui întrebarea, la fel ca şi noi ceilalţi, ce trebuie să facem în aşa fel încât să fie bine. Am socotit şi noi şi socotim de fiecare dată, că lăcomia nu e bună, indiferent unde se află şi cine o aplică. Motiv pentru care am putut constata, prin analiză, şi am văzut că întreaga coaliţie şi oamenii politici ai României îşi pun întrebarea şi caută soluţii, pe bună dreptate”, a declarat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a adăugat că nu poate avansa o cifră cât va costa un litru de lapte, după aplicarea măsurii de reducere a preţului cu 20%.
„Sigur, soluţia a prezentat-o domnul premier, iar în ansamblul acesta de măsuri sunt elementele concrete care vor fi la baza propunerii. Eu nu vreau să fac ingerinţe în activitatea altora pentru că pe acest lanţ de producţie nu se află numai Ministerul Agriculturii. Eu nu dau cifre niciodată (dacă laptele va ajunge să coste 5 lei – n.r.). Şi ştiţi de ce nu dau? Pentru că ştiu ce înseamnă cifra şi ce înseamnă propunerea acesteia şi responsabilitatea pe care o am. Ce propun eu şi confirm, pentru că totuşi sunt ministru şi trebuie să spun clar despre ce e vorba, în şedinţa respectivă s-a luat această măsură pe care aţi pus-o în spaţiul public, prin comunicările pe care le-aţi făcut, tocmai pentru a se reduce litrul de lapte la galantar, în aşa fel încât oamenii să simtă şi ei că viaţa este mai ieftină şi să simtă şi ceilalţi care se ocupă de prelucrare, pentru că nu la producător e problema”, a completat Daea.
Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”, Ionuț Lupu, a declarat reccent că fermierii se văd nevoiți să vândă litrul de lapte la prețuri derizorii, în timp ce în supermarketuri, produsul este chiar și de cinci ori mai scump.
Mai mult, acesta atrage atenția că laptele este, în medie, cu 30% mai scump în România decât media din Europa Centrală.
Reprezentantul producătorilor spune că fermierii vând laptele cu 2,1 – 2,5 lei pe litru, iar în magazine aceta se vinde și cu 9,5 lei per litru.
Inflația în creștere afectează consumatorii tot mai mult, iar scumpirile produselor alimentare sunt printre cele mai mari probleme cu care se confruntă românii.
Există, însă, și vești bune pentru clienții români: unul dintre cele mai consumate produse alimentare ar urma să se ieftinească cu până la 25% în următoarea perioadă.
Este vorba despre lapte, care ar urma să se ieftinească semnificativ, potrivit patronatului din industria laptelui. Producătorii susțin că se văd nevoiți să reducă prețurile pentru că vânzările s-au prăbușit pur și simplu.