Ce spune Poliția după ce Elena Udrea a plecat din țară. „A părăsit România în mod legal. Nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente”
Poliția de Frontieră, dar și Poliția Capitalei, au reacționat joi, după ce Elena Udrea a părăsit România, în contextul în care aceasta a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” și ar fi trebuit să ajungă în penitenciar.
Potrivit comunicatului Poliției de Frontieră, Elena Udrea a plecat din țară prin Vama Giurgiu, în cursul dimineții zilei de joi, 7 aprilie.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră spune că Udrea a părăsit în mod legal teritoriul României, dat fiind faptul că autoritățile competente nu i-au restricționat, până la momentul plecării, dreptul la liberă circulație.
„Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass-media faţă de ieşirea din ţară a unei persoane de sex feminin, cetăţean român, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera informează următoarele:
Persoana în cauză a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente.
Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuţiilor stabilite de legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, măsurile de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condiţiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor instituţionale, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieşirea din ţara şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei”, spune Poliția de Frontieră.
Poliția Capitalei confirmă că Udrea putea părăsi țara
Tot joi, Poliția Capitalei a informat că s-a deplasat la domiciliul Elenei Udrea, dar și la domiciliile celorlalte două persoane condamnate în dosar, cu scopul de a pune în aplicare decizia instanței.
Măsura arestului a fost pusă în aplicare în cazul celorlalte două persoane, dar în cazul Elenei Udrea acest lucru nu a fost posibil, deoarece aceasta nu se afla nici la domiciliu, nici la celelalte adrese cunoscute, motiv pentru care a fost declanșată procedura pentru punerea acesteia în urmărire.
Poliția Capitalei confirmă că fostul ministru nu avea dispuse măsuri preventive sau interdicții.
„Imediat după primirea documentelor la nivelul Poliției Capitalei, în jurul orei 15.30, s-au efectuat verificări, în urma cărora a reieșit că aceasta a părăsit teritoriul României, în cursul acestei dimineți, anterior momentului pronunțării de către instanță a sentinței definitive. Reiterăm faptul că, până astăzi, la momentul pronunțării instanței, nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții”, a transmis Poliția Capitalei.
Elena Udrea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a fost condamnată, joi, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă și nu mai poate fi contestată.
Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.